Home > Branchenieuws, Europese zaken, Mobiele abonnementen, Mobiele breedband, Mobiele markt, Mobiele operators, Onderzoek, Telecomkosten, Vast breedbandinternet > Prijs mobiele diensten en vaste beerdband hangt af van aantal aanbieders

Prijs mobiele diensten en vaste beerdband hangt af van aantal aanbieders

23 mei 2024

De prijs van mobiele en vaste breedbanddiensten hangt af van hoeveel operators actief zijn in een bepaalde markt. Dit is één van de conclusies die kan worden getrokken uit het onderzoek van Rewheel Research naar de mobiele en vaste breedbandprijzen in een vijftigtal landen in de eerste helft van dit jaar.

Volgens het onderzoek bestaat er een groot verschil tussen de mobiele telecom- en vaste breedbandprijzen in landen met drie grote operators en die met vier grote operators. Hoe meer concurrentie er is, hoe lager de prijzen uitvallen.

Vier operators voor lagere kosten

In landen met maar drie grote operators betalen klanten volgens de marktonderzoekers twee tot drie keer zoveel dan in landen met vier telecomaanbieders. Ook de prijs per gigabyte aan data ligt vijf tot zes keer hoger dan bij vier aanbieders.

Daarnaast betalen klanten in landen met drie operators nog eens 60 procemt per maand meer voor een vaste breedbandverbinding dan in landen met vier operators.

Situatie in EU en OESO-landen

De specialisten keken in hun onderzoek ook speciaal naar de situatie in de EU en de OESO-landen, maar gingen daarbij ook gedetailleerd in op de prijzen van mobiele spraak- en sms-, breedbandabonnementen en de kosten van vaste breedband abonnementen.

De gemiddelde prijs van een mobiel abonnement met alleen voice en sms daalde naar 16 euro per maand. De gemiddelde prijs van een gigabyte aan data daalde naar 3 eurocent. Mobiele breedbandabonnementen daalden naar een gemiddelde maandelijkse prijs van 28 euro met een gemiddelde prijs 3 euro per TB.

Vaste breedbandabonnementen in de EU- en OESO-regio stegen echter in prijs naar gemiddeld 31 euro met een gemiddelde prijs van 3,20 euro per TB.