Onderzoek: Wereldwijde RAN-markt blijft in mineur

22 mei 2024

De wereldwijde markt voor RAN-apparatuur blijft volgens de marktexperts van Dell Oro Group nog steeds in mineur. Het marktsegment haalt nog steeds niet het piekniveau van 2022. Alle grote leveranciers verkochten in het eerste kwartaal van 2024 opnieuw minder RAN-apparatuur.

Volgens de marktonderzoekers waren de resultaten uit de verkoop van RAN-apparatuur in het eerste kwartaal van dit jaar de meest slechte sinds zij deze in 2000 gingen volgen. In het eerste kwartaal van 2024 daalde omzet met tussen de 15 en 30 procent vergeleken met dezelfde periode in 2023.

Vooral de aankopen in de volwassen markten, zoals Noord-Amerika, Europa en Azië – Pacific, gingen achteruit. Opkomende markten, waaronder Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika zagen wel een uptake van het aantal RAN-uitgaven in Q1 2024.

Geen duidelijke reden

Duidelijke redenen voor deze slechte resultaten geven de onderzoekers niet. Toch geven zij wel aan dat de markt last heeft van ontwikkelingen in volwassen 5G-markten. Dit geeft aanleiding tot serieuze bezorgdheden over de timing van capaciteitsupgrades gezien het huidige gebruik van mobiele netwerken en de groei van het mobiele dataverkeer.

Marktaandelen

Last, but not least keken de onderzoekers naar de ranking van de leveranciers. Deze ranking blijft stabiel, maar de marktaandelen veranderen wel. De mondiale RAN-markt  wordt aangevoerd door Huawei, gevolgd door Ericsson, Nokia, ZTE en Samsung. In het afgelopen kwartaal noteerde Huawei meer marktaandeel, terwijl dat van Nokia achteruit ging. Dit alles in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.