IoT-diensten via satellieten sterk in opkomst

21 mei 2024

Satellieten worden tegenwoordig niet alleen populairder voor het leveren van mobiele 5G -diensten, maar ook voor het leveren van IoT-diensten. De omzet in dit marktsegment gaat tegen 20230 flink toenemen, stellen onderzoekers van ABIO Research.

Volgens de onderzoekers  van AIBI Research kunnen satellieten zeer goed dienen om als brug te dienen voor het leveren van zeer wijdverspreide en betrouwbare connectiviteit over de hele wereld. Zeker als het gaat om IoT-diensten.

Zij verwachten dat de markt voor via satellieten geleverde IoT-diensten tegen 2030 een omvang heeft van meer dan 4 miljard dollar. Oorzaken voor deze flinke groei zijn onder meer de dalende kosten voor satellietlanceringen, verbeteringen in satelliettechnologie als LEO-clusters, Cubesats en nano-satellieten. Daarnaast krijgt het marktsegment ook meer tractie door een toenemende vraag naar niet-gethererde connectiviteit en toestelbeheer op afstand.

Meer use cases

Verder zorgen technische verbeteringen in IoT-devices voor nieuwe use cases. Denk aan landbouwoplossingen, mijnbouw en het voorspellen van mogelijke rampen en het bieden van hulp.

De meeste IoT-diensten via satellieten zullen in de regio Noord-Amerika worden afgenomen en vooral in de Verenigde Staten. De Regio Azië – Pacfic is de snelst groeiende regio, vooral China. Belangrijke leveranciers van de diensten zijn onder meer Inmarsat, Iridium en ORBCOMM.