Europese telecomoperators trappen op digitale wet- en regelgevingsrem

24 mei 2024

De verantwoordelijke Europese ministeres voor telecom en digitale ontwikkeling trappen in een advies voor de komende Europese Commissie op de rem voor het doorvoeren van digitale wet- en regelgeving. Zij willen meer tijd de bestaande initiatieven in hun eigen landen daadwerkelijk te implementeren.

De voor telecom en digitale zaken verantwoordelijke ministers van de EU-lidstaten verzoeken de komende Europese Commissie minder haast te maken met het doorvoeren van wet- en regelgeving over telecom- en digitale zaken. Zij willen eerst ervoor zorgen dat de recent aangenomen wet- en regelgeving, denk aan de DSA, DMA en de AI-Act, goed wordt doorgevoerd in de eigen nationale wet- en regelgeving. Hiervoor moet de EC ruimte geven, in plaats van nog meer digitale wet- en regelgeving door te voeren.

Volgens de Raad van Ministers zijn de afgelopen jaren veel wet- en regelgevingszaken doorgevoerd, waardoor het noodzakelijk is deze eerst effectief en efficient door te voeren.Pas dan kunnen eindgebruikers in de afzonderlijke lidstaten ervan op aan dat zij door deze regelgeving echt beschermd worden.

Reactie Thierry Breton

In een reactie geeft scheidend verantwoordelijk EU-commissaris Thierry Breton aan dat het nu de verantwoordelijkheid is van de afzonderlijke lidstaten om de wet- en regelgeving door te voeren. Sommige lidstaten zouden volgens hem nog niet de juiste toezichthouders hebben aangewezen.

Andere lidstaten zouden het doorvoeren van de regelgeving graag op hun eigen tijd doen, maar dat kan volgens Breton niet. In zijn ogen moet nu worden doorgepakt en geen aandacht worden besteed aan nationale wetgeving.

Industrie ook oneens

De opinie van de Europese Raad van telecomministers gaat ook in tegen die van de industrie. Recent riepen belangenorganisaties als ETNO en de GSMA juist de ministers op meer haast te maken met de digitale ontwikkelingen in de EU. Vooral als het om connectiviteit gaat. Zij werden daarbij gesteund door verschillende grote telecomleveranciers, zoals Ericsson, maar ook IBM, Cisco, Nokia, Kyndryl, Samsung, Intel, Qualcomm en Marvenir.

Al deze organisaties hopen dat het komende voorzitterschap van Hongarije van de EU deze zaken ter harte zal nemen en ook de nieuwe Europese Commissie.