Telecompaper: Nederlands smartphonebezit weer toegenomen

30 juni 2016

phone-918633_960_720In het eerste kwartaal van 2016 beschikten weer meer Nederlanders over een smartphone dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit constateren de telecomspecialisten van Telecompaper in hun kwartaaloverzicht over de Nederlandse smartphonemarkt. Vooral de oudere generaties maken een inhaalslag.

 

Uit het kwartaalonderzoek Dutch Smartphone User Q1 2016 van de telecomexperts blijkt dat in het eerste kwartaal van dit jaar het aantal Nederlandse eindgebruikers van smartphones nog steeds toeneemt. Inmiddels beschikt 86 procent van de Nederlanders over een smartphone. In het eerste kwartaal van 2015 lag dit percentage nog 5 procent lager op 81 procent. De onderzoekers stellen dat de groei van het smartphonebezit het sterkst is onder de oudere generaties. Zij gaan ervan uit dat iedereen onder de 30 jaar inmiddels al een smartphone heeft, maar dat er boven deze leeftijd nog groei zit. De groei zit vooral bij Nederlanders van 50 jaar en ouder. In Q1 2016 beschikte 84 procent van de leeftijdsgroep tussen de 50 en 64 jaar over een smartphone. In Q1 2015 was dit nog 67 procent. In de leeftijdsgroep tussen de 64 en 80 jaar steeg het bezitpercentage met 9 procent van 54 naar 63 procent.

Populaire merken
Op de Nederlandse smartphonemarkt zijn de toestellen van Samsung nog steeds het meest populair. De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft een marktaandeel, qua volume, van 54 procent. In het afgelopen kwartaal nam het marktaandeel van Apple met de iPhone gestaag toe. De specialisten van Telecompaper stellen dat in Q1 2016 bijna 1 op  3 Nederlanders, 28 procent, over een iPhone beschikte. Dit is een toename van 3 procent ten opzichte van Q1 2015. Opvallend is wel dat het bezit van een iPhone erg leeftijdsgebonden is. Hoe ouder, hoe minder mensen een iPhone hebben. Voor toestellen van Samsung is dit precies het tegenovergestelde, aldus het onderzoek. Ook het marktaandeel van iOS ligt dus op 28 procent. Telecompaper stelt dat de groei van iOS ten koste gaat van Android. Op dit moment heeft 67 procent van de Nederlanders een Android-toestel. In Q1 2015 lag dit nog op 71 procent.

Gebruik en aanschaflocatie
Tot slot keken de experts ook nog naar een aantal andere factoren rondom smartphonebezit in Nederland. Zo constateerden zij dat Nederlanders weer vaker een smartphone kopen in een fysieke winkel dan online. Vooral iPhones worden vaker in een fysieke winkel gekocht. Verder keken de experts nog naar het gebruik van smartphones. In Nederland is de meest gebruikte functionaliteit de camera; 87 procent gebruikt deze. Daarnaast versturen acht op de tien eindgebruikers sms-berichten en gebruikt bijna twee derde een smartphone om e-mail te versturen. Eindgebruikers van smartphones van Sony en Apple gebruiken gemiddeld meer functies, terwijl die van LG er minder gebruiken.

%d bloggers liken dit: