Mobiel contactloos betalen blijft toenemen

3 maart 2016

apple-pay-cloverMobiel contactloos betalen neemt toe nu grote handsetfabrikanten eigen diensten introduceren. Dit constateren de marktspecialisten van Juniper Research in een recent onderzoek. NFC- en HCE-toepassingen blijven populair, hoewel de onderzoekers wel bedenkingen hebben over de veiligheid.

In het onderzoek constateren de specialisten dat het mondiale aantal eindgebruikers van mobiel contactloos betalen dit jaar gaat toenemen. Het totaal aantal eindgebruikers komt aan het eind van dit jaar op een totaal van 148 miljoen wereldwijd. De belangrijkste stimulans voor mobiel contactloos betalen komt, aldus Juniper Research, van grote handsetfabrikanten die eigen diensten uitrollen. De onderzoekers noemen hier vooral Apple, met Apple Pay, en Samsung met Samsung Pay. Beide diensten zouden inmiddels al 70 procent van de nieuwe eindgebruikers va mobiel contactloos betalen vertegenwoordigen. Vooral de komst van deze diensten in een aantal strategische belangrijke markten, zoals in China, heeft hier aan bijgedragen.

CcdRCtxW8AArde5.jpg_large

NFC en HCE op schema
Mobiel contactloos betalen via Near Field Communication (NFC) zit ook erg in de lift. Zeker als het gaat om een markt als de Verenigde Staten. Daar is nu 1 op de vijf pinautomaten geschikt voor mobiel contactloos betalen. Met NFC voorziene smartphones zijn in dit land dan ook het meest gebruikte mobiele betalingsinstrument. Zeker omdat daar nog niet alle bankpassen en creditcards voor mobiel contactloos betalen geschikt zijn. Host Card Emulation (HCE) mobiele contactloos betalingsmodellen, dus via een bankpas of creditcard, zitten ook in de lift. Deze methode wordt vaker gebruikt door banken en OTT-aanbieders. Inmiddels wordt HCE al door meer dan 50 financiële instellingen wereldwijd gebruikt. Voor banken is dit model erg interessant omdat hiervoor geen mobiele operator hoeft te worden gebruikt, aldus de onderzoekers.

Waarschuwing security
In hun rapport komen de experts van Juniper Research nog wel met een waarschuwing als het gaat om de beveiliging van NTC-transacties. Vooral als het daarbij gaat om het gebruik van NFC-stickers voor mobiel contactloos betalen. Vooral mobiele telefoons die een prepaid mobiele portemonnee gebruiken zonder beveiligd element lopen hierbij risico. Handige kwaadwillenden kunnen deze mobiele portemonnees ‘afluisteren’ en de bedragen uitgeven bij deelnemende retailers. Eindgebruikers van deze toepassingen moeten zich hiertegen dus goed beschermen.

Advertenties