5G-Advanced levert veel op, maar Europa loopt nog achter

27 mei 2024

De opvolger van 5G, 5G-Advances of 5.5G geeft telecomoperators nieuwe inkomsten bronnen met meer functionaliteit. In Europa blijft de ontwikkeling op dit gebied nog achter en moeten telecomoperators haast maken, stellen onderzoekers van CSS Insight.

Volgens de marktonderzoekers brengt 5,5G voor telecomoperators veel voordelen met zich mee. Hiermee kunnen zij onder meer nieuwe inkomstenbronnen aanboren. Dit met behulp van nieuwe functionaliteit als betere ondersteuning voor IoT-toepassingen en -oplossingen, het verbinden van autonome drones, het uitrollen van slimmere private netwerken, het bieden van mobiele ‘extended reality’, het uitbreiden van locatiediensten en het ondersteunen van connectiviteit voor voertuigen met ‘side link’-communicatie.

Ook 5G-netwerken hebben profijt

Daarnaast maakt de verbeterde 5G-technologie ook mogelijkheden voor het verbeteren 5G-netwerken zelf. Deze netwerken kunnen de technologie gebruiken om zichzelf meer efficiënt te maken, onder andere met verbeterde down- en uplink-prestaties, betere tijdgevoelige communicatie en een architectuur die zeer geschikt is voor AI-technieken voor het verbeteren van energieverbruik en hardware-uitrolstrategieën.  Belangrijk hiervoor is onder meer (millimeter-wave) mmWave-spectrum.

Europese operators lopen achter

Ondanks deze voordelen lijken Europese telecomoperators nog te weinig aandacht te besteden aan de uitrol van 5.5G. De specialisten van CSS Insight geven in hun onderzoek aan dat wanneer Europese telecomoperators niet in staat zijn hierop in te spelen, zij veel netwerkrisico’s lopen en daarmee verlies aan omzet die deze nieuwe technologie kan opleveren. Denk bijvoorbeeld aan dataconsumptie die netwerken verstopt.

Gelukkig wel kunnen Europese operators door de mogelijkheid het 6G-spectrum alvast te gebruiken de eerste stappen naar het uitrollen van 5.5G nemen. Bijvoorbeeld Deutsche Telekom en DNA nemen hiervoor al eerste initiatieven. Zij worden daarbij ondersteund door telecomleveranciers als Nokia en Ericsson.