Home > Wet- en regelgeving, Onderzoek, Branchenieuws, Europese zaken, Mobiele operators, Mobiele markt > EC-commissaris Vestager waarschuwt telecomoperators tegen nieuwe fusies

EC-commissaris Vestager waarschuwt telecomoperators tegen nieuwe fusies

22 april 2024

Nieuwe fusies van telecomoperators in de EU zijn niet in het belang van consumenten en bieden geen betere uitkomsten. Dit stelt uitgaand Eurocommissaris Vestager van Mededinging in een recente speech.

Volgens Vestager brengen nieuwe fusies van Europese telecomoperators en een verdere consolidering op dit terrein geen voordelen die worden verwacht. Volgens haar is er geen bewijs dat geconcentreerde markten daadwerkelijk tot betere uitkomsten leiden.

De vertrekkend Eurocommissaris geeft aan een vergaande marktconcentratie, in dit geval van de markt voor telecomoperators, juist leidt tot minder concurrerende markten en tot een meer gefragmenteerde ‘single market’.

In strijd met EU-rapport

De opmerkingen van de vertrekkend eurocommissaris zijn opmerkelijk, aangezien de EU onlangs een onafhankelijk onderzoek publiceerde over concurrentie voor de gezamenlijke Europese markt. In dit rapport stellen de onderzoekers dat fusies tussen Europese telecomoperators er juist voor zorgen dat zij meer kunnen kapitaliseren op hun investeringen. Ook zorgen deze fusies ervoor dat lidstaten dan toegang hebben tot zogenoemde Very High Capacity Networks (VHCN) – en 5G-netwerken.

Irritatie van Europese telco’s

Het rapport is koren op de molen van de Europese telecomoperators die al langere tijd klagen over de weigering van EU-commissaris Vestager om telecomfusies binnen de lidstaten goed te keuren die alleen drie marktpartijen overlaten. Toezichthouders zijn bang dat deze marktconcentraties leiden tot hogere prijzen en een slechtere dienstverlening voor eindgebruikers. De standvastigheid van Vestager kan mogelijk later dit jaar tot problemen leiden, wanneer een nieuwe Europese Commissie de nieuwe fusieregelgeving moet gaan bepalen