Onderzoek: Telecombedrijven kunnen met 5G helpen bij vergroening

1 maart 2021

Telecombedrijven kunnen een flinke bijdrage leveren aan het groener maken van de maatschappij Enerzijds door zelf energie-efficiënter te werk gaan voor hun 5G-dienstverlening, anderzijds door met de kennis die hieruit voortvloeit andere bedrijfssectoren te helpen zich te vergroenen. Dit stelt een onderzoek van de consultants van STL Partners in samenwerking met de digitale infra- en continuïteitspecialist Vertiv.

Volgens het onderzoek is 5G de meest transformerende communicatietechnologie  die ooit is ontwikkeld en veel nieuwe diensten mogelijk gaat maken. De onderzoekers van STL Partners en Vertiv stellen daarom dat 5G zich in een sneller tempo zal gaan uitrollen dan de voorgangers 4G en 3G. Voor telecombedrijven is het hebben en implementeren van 5G-netwerken en aanverwante diensten daarom essentieel.

5G vreet energie

Toch worden bij de uitrol van 5G-netwerken telecombedrijven geconfronteerd met een hogere energieconsumptie. Dit vanwege de toegenomen netwerkdichtheid, de sterke afhankelijkheid van IT-systemen en -infrastructuur en het toegenomen netwerkgebruik en de versnelde netwerkverkeersgroei.

Best practices

De onderzoekers stellen dat telecombedrijven hier zeker wat aan kunnen doen. Zij kunnen vooral best practices op het gebied van energie-efficiëntie op hun netwerken toepassen. Deze best practices zijn onder meer in netwerktechnologie, de infrastructuur van faciliteiten, infrastructuurbeheer, organisatie en evaluatie en uiteindelijk samenwerking met andere partijen. Door deze best practices te implementeren, kunnen telecombedrijven straks veel energie-efficiënter te werk gaan, aldus de onderzoekers.

Ook geschikt voor andere sectoren

Telecomaanbieders kunne met deze best practices, die zij eert voor zichzelf hebben doorgevoerd, natuurlijk ook hun klanten helpen om te vergroenen. Telecombedrijven zetten 5G-netwerken in om nieuwe inkomsten te genereren. Deze komen uit de connectiviteit en applicaties die de transformatie van de klanten mogelijk maken. Door zelf het goede voorbeeld te geven helpen zij klanten om zelf ook energie-efficiënter te werk te gaan.

5G helpt klanten dus om energie-efficiënter te worden. Vooral in drie bedrijfssectoren kunnen 5G-diensten veel voordeel opleveren en de CO2-uitstoot verminderen, zo constateren de onderzoekers verder. Deze sectoren zijn de productiesector, de transport- en logistieke sector en de zorg.