Home > 5G, Branchenieuws, Mobiele infrastructuur, Mobiele markt, Mobiele standaarden, Mobiele technologie, Mobiele toepassingen, Onderzoek, Telecomstandaarden > Onderzoek: 5G-standaardenontwikkeling in handen van enkele bedrijven

Onderzoek: 5G-standaardenontwikkeling in handen van enkele bedrijven

18 maart 2020

Uit onderzoek van de experts van Strategy Analytics blijkt dat de ontwikkeling van standaarden voor 5G in handen is van enkele bedrijven. Dit terwijl standaardiseringsorganisatie 3GPP meer dan 600 leden heeft.

Volgens het rapport van de telecommarktspecialisten nemen binnen de internationale standaardiseringsorganisatie voor de mobiele industrie voor de ontwikkeling van 5G-standaarden een beperkt aantal bedrijven het voortouw op ontwikkelingsgebied. Zo blijkt dat voor de standaardisering van de 3GPP 5G-standaard Release 15 en Release 16 in totaal 13 bedrijven het voortouw.

Netwerkleveranciers

Deze 13 bedrijven droegen, zo blijkt uit het onderzoek, voor maar liefst 78 procent van de totale papers het totale standaardisatieproces. Verder leverden zij 77 procent van al het andere onderzoek. De belangrijkste bedrijven die aan het standaardisatieproces bijdragen, zijn vanzelfsprekend de grote netwerkleveranciers Huawei, Ericsson en Nokia. Maar ook chipfabrikant Qualcomm en de Chinese mobiele operator China Mobile.

Release 17

De onderzoekers concluderen in hun rapport dat het belangrijk is voor de ontwikkelingen voor Release 17 dat ook andere technische partijen flink aan de ontwikkeling gaan bijdragen. Hiervoor roepen zij vooral startups en telecombedrijven uit opkomende markten op om meer bijdragen te gaan leveren.