Mobiele apps grote mogelijkheid voor Europa

17 februari 2014

saab-androidDe lidstaten van de Europese Unie kunnen de komende vijf jaar veel geld verdienen met de ontwikkeling en verkoop van mobiele apps. Dit blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Gigaom in opdracht van de Europese Unie.Uit het onderzoek blijkt dat de markt voor mobiele applicaties in de lidstaten van de Europese Unie de komende vijf jaar flink kan groeien. De onderzoekers verwachten dat tegen 2018 dit mobiele marktsegment goed is voor een omzet van 63 miljard euro. Daarnaast zal dit binnen de EU ongeveer 4,8 miljoen banen opleveren. Dit zijn dan 2,7 miljoen app-ontwikkelaars en 2,1 functies in ondersteunende diensten, zoals  marketing. In 2013 kwam de omzet van het Europese mobiele applicatie-ecosysteem op 17,5 miljard euro uit en waren er ongeveer 1,8 miljoen mensen in dit marktsegment werkzaam. Dit waren ongeveer 1 miljoen ontwikkelaars en tegen de 800.000 mensen elders in het ecosysteem.

Uitdagingen
Om de komende vijf jaar te kunnen groeien, moet de Europese mobiele app-markt wel enige uitdagingen overwinnen. De onderzoekers constateren dat er voor Europese mobiele app-bedrijven en -ontwikkelaars nog problemen bestaan die een snellere ontwikkeling in de weg staan. Zo geeft 33 procent van de respondenten aan dat Europese app-ontwikkelaars nog achterblijven bij ontwikkelaars uit overige wereldregio’s. Verder geeft 31 procent aan dat er een enorme concurrentie is met beter betalende Amerikaanse app-ontwikkelaars, zodat personeel schaars is. Ook geeft 30 procent aan dat veel start-ups het nog aan een goed zakelijk instinct.

Technische obstakels
Daarnaast zijn er ook problemen van technische aard, zoals een achterblijvende ontwikkeling van mobiele netwerken voor supersnel internet (4G), een gebrek aan interoperabilitieit tussen mobiele besturingssystemen als Android en iOS en een te grote afhankelijkheid van Amerikaanse platforms voor de ontwikkeling van mobiele apps.

Kroes
Verantwoordelijk eurocommissaris Neelie Kroes is blij met het rapport. Volgens haar is de structurele groei van de komende jaren van de Europese mobiele app-economie een grote kans voor de hele Europese Unie. Zij vindt dat de EU op dit gebied een leidende rol kan pakken. Wel zouden de genoemde problemen en obstakels moeten worden aangepakt. Dit kan, zo stelt de eurocommissaris, vooral wanneer Europa snel komt tot een enkele Europese telecommarkt, zoals zij heeft voorgesteld.