Nederland wil meer ruimte voor aanpak van telecomduopolie

19 oktober 2017

Nederland heeft er tijdens de laatste Digitale Top van de Europese Unie ervoor gepleit meer ruimte te krijgen om op telecomgebied om de toegang tot telecomdiensten te reguleren. Dit blijkt uit een recente toelichting van nu nog verantwoordelijk minster Kamp in een Kamerbrief aan de Tweede Kamer.

Volgens de brief van de minister  heeft ons land er tijdens de top voor gepleit dat lidstaten meer opties krijgen voor hun telecomtoezichthouders om de toegang tot de markt te reguleren. Vooral omdat zo in het geval van twee dominante netwerken, duopolie, zoals met KPN en Vodafone-Ziggo in ons land het geval is, de toegang voor derden en dus de concurrentie binnen de markt wordt gewaarborgd. Op dit moment kan dit duopolie nog moeilijk worden aangetoond en krijgt slechts een van de partijen, nu KPN, te maken met regulering.

Vergaande regulering
Nederland heeft daarom gepleit voor ruimte om zo nodig toegang tot netwerkonderdelen op te leggen zonder aangetoonde aanmerkelijke marktmacht, op grond van niet-repliceerbaarheid. Netwerkonderdelen zijn dan te duur of praktisch ongeschikt om opnieuw aangelegd te worden door alternatieve aanbieders. Dit betekent dan dat naast KPN ook Vodafone-Ziggo door telecomtoezichthouder ACM kan worden onderworpen aan regulering.

Lang proces
Van de Raad van Ministers van de lidstaten van de EU mogen de lidstaten deze ruimte krijgen om hun toezichthouder, maar de Europese Commissie is niet echt enthousiast. De EC wil graag alle regelgeving harmoniseren en vreest daarom dat de nationale telecomtoezichthouders de geboden ruimte te lichtvaardig gaan benutten en dus overreguleren. Ook is de houding van het Europees parlement nog niet bekend. Kamp geeft aan dat de wens van ons land voor het kunnen aanpakken van duopolies dus nog geen gelopen race is.