TU Eindhoven ontwikkelt nieuwe draadloze technologie voor 5G-opstelpunten

8 november 2019

De TU Eindhoven heeft een nieuwe draadloze technologie ontwikkeld die het mogelijk moet maken om toekomstige opstelpunten met 5G-antennes met elkaar te verbinden.

Volgens de technische universiteit is een draadloze verbinding tussen (5G)zendmasten erg handig. Hierdoor kunnen onder meer de nu nog benodigde glasvezelverbindingen tussen masten onderling, de backhaul, worden vervangen. De aanleg van deze glasvezelverbindingen worden hierdoor overbodig. Bovendien vergemakkelijkt dit de aanleg van 5G waar nu nog geen glasvezel beschikbaar is.

Technologie

De nu ontwikkelde technologie maakt het mogelijk om straalverbindingen op te zetten die de capaciteit en doorvoersnelheid hebben die glasvezel nu biedt. De straalverbindingen bundelen verschillende signalen in een enkele, met laser vergelijkbare, straalverbinding, aldus de experts.  Hiervoor worden hoogfrequente radiogolven gebruikt in de 26 en 60 GHz-frequentiebanden. Voor het vergroten van de capaciteit zal de 80 GHz worden gebruikt. Inmiddels heeft de TU Eindhoven al een eerste demo gerealiseerd.

Toepassing

De technologie maakt het naast het vervangen van glasvezel dus ook mogelijk om een hogere capaciteit en doorvoersnelheid van data te bieden. Dit maakt de technologie volgens de academische experts vooral geschikt voor de toepassing van 5G voor selfdriving cars.