Agentschap Telecom pleit voor harmonisatie lokaal beleid voor 5G

12 april 2019

Het Agentschap Telecom wil dat gemeenten meer de regelgeving gaan harmoniseren voor de uitrol van 5G. Dit schrijft de toezichthouder in zijn jaarlijkse Staat van de Ether over 2018.

Volgens het jaarrapport van de telecomtoezichthouder is de uitrol van 5G zeer belangrijk voor de economische ontwikkeling van Nederland. Dit betekent dat op termijn door het hele land een antennenetwerk wordt uitgerold en moeten voor de backhaul glasvezelverbindingen worden gelegd. Dit raakt dus gemeentes. De telecomtoezichthouder komt daarbij veel verschillende regelgeving tegen die deze ontwikkelingen kunnen bemoeilijken en vertragen. Daarom bepleit het Agentschap Telecom voor harmonisering van deze regels. Concreet gaat het om een collectieve inspanning van gemeenten, het Rijk en marktpartijen om de knelpunten op lokaal niveau weg te nemen.

Ondersteuning
Het Agentschap Telecom wil gemeentes hierbij, samen met de Vereniging van Gemeenten (VNG) en de betrokken ministeries, meer meer transparantie en harmonisering van lokaal beleid gaan bewerkstelligen. Ook onderzoekt het welke kennis en expertise de gemeenten verder kan ondersteunen bij hun lokale connectiviteitsbeleid. Daarnaast biedt de toezichthouder ondersteuning aan gemeenten. Dat doet het door samen met operators te werken aan de Handreiking mobiele bereikbaarheid. Deze is in 2019 gereed en biedt technische en juridische informatie die gemeenten helpt de juiste keuzes te maken op gebied van antennevraagstukken. Ook beschikt de toezichthouder over de Gemeenteradar. Dit hulpmiddel verschaft lokale overheden informatie over de diverse rollen die de gemeente heeft bij graafwerkzaamheden, onder andere als opdrachtgever en regisseur van de ondergrond. De laatstgenoemde rol biedt gemeenten een goed handvat om glasvezel duurzaam en goed beschermd aan te leggen