EZK: Regering streeft naar algemeen Europees keurmerk voor IoT-apparatuur

13 juli 2018

De Nederlandse regering steunt een initiatief om binnen de Europese Unie te komen tot algemene minimale vereisten voor devices die met het Internet of Things (IoT) zijn verbonden. Dit stelt verantwoordelijk staatssecretaris Keijzer in een Kamerbrief.

 

De verantwoordelijk staatssecretaris reageert hiermee op de oproep die toezichthouder Agentschap Telecom onlangs deed in haar jaaroverzicht De Staat van de Ether. De toezichthouder stelt daarin onder meer voor dat om de veiligheid ervan te waarborgen IoT-devices aan minimale eisen moeten voldoen of, het liefst in Europees verband, een keurmerk hebben de bestaande CE-markering is hiervoor volgens het Agentschap zeer geschikt.

Europa aan zet
In de brief geeft Keijzer aan dat de regering op dit moment samen met de Europese Unie onderzoekt hoe aan deze CE-mogelijkheid invulling kan worden gegeven. Nederland heeft hiervoor recent al een voorstel gedaan. De Europese Commissie heeft hierop positief geantwoord, aldus de staatsecretaris, en onlangs overweegt om als eerste stap veiligheidseisen voor bepaalde productcategorieën versneld in te voeren.

Advertenties