Onderzoek: Operators kunnen profiteren van markt voor VR-video

28 februari 2018

Operators kunnen geld verdienen aan Virtual Reality (VR) videodiensten. Dit stellen experts van Strategy Analytics, Huawei en de China Academy of Information and Communications Technology’s in een recente white paper.

De samenwerkende organisaties geven in hun white paper aan dat, ondanks de hype die rond VR-video aan het ontstaan is, er toch langzamerhand tot een markt voor dit soort diensten zich ontwikkelt. Netwerkoperators zijn daar volgens de drie opstellers het meest gepositioneerd voor om aan de groei van dit marktsegment te kunnen verdienen.

Drie redenen
De opstellers van de white paper geven drie redenen voor deze unieke positie., waarbij operators niet alleen aan dit marktsegment kunnen verdienen, maar ook helpen deze vorm van videodiensten verder te ontwikkelen. Ten eerste zijn operators vaak met innovatieve media-aanbiedingen bezig. VR-video is een innovatieve mediaontwikkeling en dus voor operators interessant. Zeker als het gaat om het maken van content en de distributie van deze content.  Daarnaast controleren de operators de toegang tot de infrastructuur van netwerken. Hiervoor kunnen dus aantrekkelijke businessmodellen worden ontwikkeld. Bovendien kunnen operators zo zorgdragen voor een goede kwaliteit van de diensten. Tot slot biedt de rol van operators binnen de distributie van devices vele mogelijkheden. Op die manier zijn zij goed in staat om VR-video bij eindgebruikers onder de aandacht te brengen en zo de markt tot ontwikkeling brengen, aldus de specialisten van de drie samenwerkende partijen.