Smartphone verandert sociale relaties in Nederland

9 januari 2018

De opkomst van de smartphone heeft de sociale relaties in Nederland doen veranderen. Dit is een van de conclusies die het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een recent rapport.

 

Volgens het onderzoeksinstituut van de overheid is de smartphone het symbool geworden van een toenemende individualisering van de Nederlandse maatschappij en het gebrek aan respect voor elkaar dat daaruit voortkomt. In plaats van persoonlijk contact lijken, aldus de respondenten van het onderzoek, relaties tussen mensen zich door de snelle ontwikkelingen in technologie en media, steeds meer in een virtuele wereld af te spelen. In plaats van op elkaar te letten en met elkaar te praten zijn mensen, onder meer in het OV, de afgelopen tien jaar steeds meer naar hun smartphone gaan kijken. Hierdoor worden de onderlinge relaties tussen mensen in Nederland minder persoonlijk en hecht. Het gevolg hiervan is dan meer individualisering en een hardere samenleving.

Digitaliseringskloof
De toegenomen digitalisering en vooral de opkomst van sociale media en de smartphone wordt verder als een zorgelijke ontwikkeling gezien omdat het een kloof in de samenleving kan veroorzaken. Niet iedereen kan namelijk deze ontwikkelingen bijhouden. Zo gaven veel ouderen aan dat voor sommigen DigiD moeilijk te gebruiken is. Toch geldt dit weer niet voor iedereen, zo stelt het rapport van het SCP. Andere respondenten geven aan dat zij dankzij de technologische ontwikkeling en vooral de digitalisering, een toename van de vrijheid ervaren.

Virtuele wereld
In plaats van persoonlijk contact lijken menselijke relaties zich bovendien, door ontwikkelingen in technologie en media, steeds meer af te spelen in een virtuele wereld. In plaats van op elkaar te letten en met elkaar te praten zijn mensen, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, de afgelopen tien jaar steeds meer naar hun smartphone gaan kijken. Relaties zijn hierdoor minder persoonlijk en hecht geworden, aldus sommige respondenten, met als gevolg individualisering en een ‘hardere samenleving’. Anderen ervaren dankzij de technologische ontwikkeling en met name de digitalisering, een toename van de vrijheid.