Onderzoek: Tarieven inflight WiFi nog steeds hoog

13 november 2017

Uit onderzoek van vliegticketverkoper Tix.nl blijkt dat de tarieven van WiFi aan boord van vliegtuigen, ondanks een groter aanbod, nog steeds erg hoog zijn.

 

Uit het onderzoek blijkt dat het aanbod van inflight WiFi groeit, maar dat zich nog niet terug laats zien in de kosten ervan. Wie tijdens de hele vlucht online wil zijn, is gemiddeld 21 euro kwijt aan online kosten. Per MB komt de prijs gemiddeld op de prijzen voor WAP in het pre mobiel internettijdperk. Sommige prijzen lopen uiteen van enkele euro’s per gebruikte MB of gelden vanaf 1 euro per MB. Daarnaast stellen vliegmaatschappijen met lage WiFi-tarieven vaak een datalimiet in, om overbelasting van het netwerk, bijvoorbeeld door streaming video, te voorkomen. Voor het streamen van video, ter vervaging van de traditionele schermen, is een gesloten WLAN-netwerk aan boord weer wel handig.


Bellen aan boord
De onderzoekers keken ook naar mogelijkheden voor bellen aan boord via netwerken via de satelliet. Het aantal vliegmaatschappijen die deze service voor internet en bellen aan boord bieden, groeit. We moet hierbij rekening worden gehouden met reguliere roamingtarieven door de diverse aanbieders. Deze tarieven zijn hoger dan de bestaande roamingtarieven. Ook geldt aan boord van vluchten binnen de EU niet de tarieven die nu gangbaar zijn. Tot slot moeten de eigen mobiele aanbieders van de gebruikers een contract hebben voor doorgifte met de satellietdienstenaanbieder. Van de vier grote Nederlandse mobiele aanbieders hebben KPN, Vodafone en Tele2 dit, maar T-Mobile bijvoorbeeld nog niet.