Vijf businessmodellen voor telecomoperators voor 5G-ecosystemen

7 augustus 2017

Telecomoperators kunnen eenvoudig vijf duidelijke businessmodellen uitrollen om zo voor hen lucratieve ecosystemen voor 5G te ontwikkelen. Dit blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van consultancybureau Arthur D. Little.

In het rapport komen de consultants met vijf duidelijke businessmodellen voor telecomoperators die winst willen behalen uit ecosystemen voor de nieuwste generatie van mobiele netwerken, in het bijzonder 5G. Deze operators zijn daar volgens het bureau al volop mee bezig en maken nu al duidelijke keuzes binnen het mobiele landschap om het beste uit 5G te kunnen halen.

Vijf modellen
Uit de aankondigingen van verschillende operators over hun toekomstige 5G-plannen destilleren de specialisten van ADL vijf belangrijke scenario’s. Het eerste scenario dat telecomoperators kunnen gebruiken, is het leveren van gigabit breedbandverbindingen aan huizen om te dienen als mobiele last mile-toevoeging voor bestaande glasvezel- op kabelnetwerken. Een tweede mogelijkheid is het leveren van next genetration landelijk dekkende mobiele ervaringen die nieuwe gebruikstoepassingen mogelijk maken, zoals virtual reality of tactile internet. Een derde toepassing van 5G door telecomopeartors is het leveren van betrouwbare low latency connectiviteit en oplossingen voor bedrijven die hen helpt hun efficiency en productiviteit te verbeteren.

Overige scenario’s
Een vierde scenario voor telecomoperators is het, met behulp van 5G, ontwikkelen van digitale industriële ecosystemen met M2M-connetiviteit, het IoT, dat nieuwe ecosystemen mogelijk moet maken met verschillende partners, providers en eindgebruikers. Het vijfde en laatste scenario dat de consultants van ADL zien, is dat telecomoperators 5G gaan gebruiken om next generation infrastructure-as-a-Service (IaaS)-diensten te gaan leveren aan hele landen.

Advertenties