Gartner: Smartphones groeien sterk in 2017

13 juli 2017

Het wereldwijd aantal smartphones dat dit jaar over de toonbank gaat, groeit flink. Dit stellen de marktspecialisten van Gartner in een recent onderzoek naar de mondiale verkopen van IT-apparatuur.

 

Het rapport van de marktonderzoekers concludeert dat de mondiale smartphoneverkopen dit jaar met 5 procent zullen toenemen naar een totaal van 1,6 miljard stuks. De groei komt vooral doordat steeds meer mensen upgraden van low cost ‘ utility’ mobiele telefoons naar basis- en premium-smartphones.

Innovatie belangrijk

De onderzoekers stellen dat voor de mondiale smartphonemarkt het wel belangrijk is om innovatief te blijven. Zeker als het gaat om de premiummodellen. De mondiale smartphonemarkt wordt steeds meer afhankelijk van devices die daadwerkelijk iets nieuws te bieden hebben. Vooral nu eindgebruikers hun aankoopcycli verlengen en echt verleid moeten worden om hun devices te vervangen, aldus Gartner. De groei in dit segment wordt daarom afhankelijk wat marktleiders Samsung en Apple in dit najaar gaan doen, aldus de experts.

Basic smartphones sterkere groei

Opvallend in het onderzoek is verder nog dat de markt voor low cost basic smarttphones dit jaar sneller gaat groeien dan de hele mondiale smartphonemarkt. Volgens Gartner groeit dit segment in 2017 met 6,8 procent, meer dus dan de 5 procent in het algemeen. De onderzoekers stellen dat consumenten meer inzien dat dit segment ook goede kwaliteit qua functionaliteit beschikt, zeker ten opzichte van feature phones. Ook is dit segment aantrekkelijker omdat de prijs van midrange- en high end-toestellen alleen maar omhoog gaat. Bovendien zorgen Chinese fabrikanten er op dit moment dat basic smartphones steeds meer een premium look en feel krijgen, zodat dit segment nog aantrekkelijker wordt.

Advertenties