Home > Branchenieuws, Consumenten, Europese zaken, Mobiele diensten, Mobiele markt, Nederland, Onderzoek, Telecomkosten, Wet- en regelgeving > Regering geen voorstander binnenlands tarief internationaal bellen binnen EU

Regering geen voorstander binnenlands tarief internationaal bellen binnen EU

3 juli 2017

De regering is er voorlopig geen voorstander van om bellen vanuit het Europese thuisland naar elk ander land binnen de EU te reguleren tegen binnenlands tarief. Dit stelt verantwoordelijk demissionair minister Kamp in een antwoord op Kamervragen.

 

In zijn antwoord op Kamervragen van D66-parlementarier Patetnotte stelt de minster dat de mogelijkheid om vanuit het thuislandtegen binnenlands tarief te bellen naar elk land binnen de EU weliswaar voor consumenten aantrekkelijk is, maar ook nadelen heeft. Hiervoor moet de EU telecomoperators regulering gaan opleggen die hen verplicht voor alle gesprekken vanaf het thuisnetwerk naar een netwerk in de EU het binnenlands tarief te rekenen. Deze telecombedrijven kunnen het tarief voor internationaal bellen dan niet langer gebruiken als middel om zich te onderscheiden van hun concurrenten in de markt. Bovendien zouden de gederfde inkomsten door lagere tarieven voor internationaal bellen kunnen compenseren door hogere binnenlandse tarieven te vragen.

Achterhaald
De minister stelt verder dat de noodzaak van dit type regulering te zijn ingehaald door de markt. Consumenten die een redelijk tarief willen betalen voor internationaal bellen, kunnen ook telecombedrijven en abonnementsvormen gebruiken die een lager tarief rekenen, van speciale 0900-nummers met lage tarieven voor internationaal bellen of via bellen via speciale apps als Skype, Facetime of Whatsapp. Kamp vindt dat er dus keuze is op de markt voor internationaal bellen, waar prijsbewuste consumenten gebruik van kunnen maken. Hij vindt het daarom niet wenselijk om in raadsverband te pleiten voor het reguleren van internationaal bellen binnen de EU. Mocht de Europese Commissie besluiten het initiatief te nemen tot een wetgevend voorstel, wat niet in de lijn der verwachting ligt, dan wil de minister nog een en ander heroverweegen en evetueel daarover de Tweede kamer inlichten.

Advertenties