Home > Branchenieuws, Breedband, Consumenten, FttH, Glasvezeltechnologie, Nederland, Onderzoek, Telecomstandaarden, Vast breedbandinternet > FttH in Nederland groeit ondanks daling aangesloten huizen

FttH in Nederland groeit ondanks daling aangesloten huizen

28 juni 2017

Het aantal FttH-glasvezelverbindingen gaat de komende vijf jaar flink toenemen. Dit voorspellen de experts van Telecompaper in een recent onderzoek. Dit ondanks een sterke daling van het aantal aangesloten huizen in 2016.

 

De komende vijf jaar, tussen 2017 en 2021, gaat het aantal glasvezelaansluitingen van Nederlandse huizen flink groeien. Dit stellen de experts in een recent onderzoek naar de glasvezelmarkt. De groei zet door, ondanks een sterke daling in 2016. In het afgelopen jaar daalde het aantal nieuw op glasvezel aangesloten huizen naar 137.000. In 2015 waren dat er nog 200.000. Eind vorig jaar stond het totaal aan Nederlandse huizen met een FttH-aansluiting op 2,65 miljoen. Iets meer dan de helft van deze aangesloten huizen gebruikt ook daadwerkelijk een glasvezelaansluiting.

Marktverdeling
Via dochterbedrijf Reggefiber heeft KPN nog altijd het grootste marktaandeel als het gaat om FttH-aansluitingen. Ook in de eerste helft van 2016 zorgde dit bedrijf voor de meeste aansluitingen uit heel 2016. Toch komt het aantal aansluitingen bij de grootste operator van ons land enigszins onder druk te staan. KPN heeft namelijk besloten de glasvezeluitrol op een laag pitje te zetten en meer aandacht te besteden aan de upgrades van haar koperen DSL-netwerk. Nummer twee op de Nederlandse FttH-glasvezelmarkt is CIF. Volgens Telecompaper komt dit vooral doordat dit bedrijf veel aandacht schenkt aan glasvezeluitrol on buitengebieden. Tot en met 2015 waren de overige glasvezelpartijen goed voor een zeer klein deel van de toename. Vorig jaar echter namen deze partijen al een substantieel deel van de totale groei voor hun rekening. De specialisten verwachten dat partijen als E-Fiber, Kabelnoord, Rendo en Rekam ook de komende jaren goed zijn voor een relatief nog groter deel van de groei.
https://www.telecompaper.com/nieuws/ruim-3-miljoen-ftth-aansluitingen-in-nederland-in-2021-2–1201165

Advertenties