IDC : Mondiale uitgaven aan IoT-toepassingen groeien gestaag door

23 juni 2017

De wereldwijde uitgaven aan Internet of Things (IoT)-toepassingen groeiende komende vijf jaar gestaag door. Dit stellen de marktexperts van IDC in en recent onderzoek. Vooral het ecosysteem wordt steeds belangrijker.

 

Het IoT zit in een duidelijke lift en de wereldwijde bestedingen blijven dan ook flink toenemen. Volgens het onderzoek van de marktexperts groeien de bestedingen in dit segment met  dit jaar, 2017, met 16,7 procent tot een totaal van iets meer dan 800 miljard dollar. Over vijf jaar, in 2021, liggen de totale uitgaven aan hard- en software, diensten en connectiviteit voor het IoT op tegen de 1,4 biljoen dollar. Hardware blijft op technologiebasis bekeken het grootste IoT-segment tot 2020. De grootste segmenten binnen de IoT hardware zijn modules en sensoren die endpoints met het internet verbinden. Binnen software is er een dominante positie voor applicaties. In2020 nemen IoT-diensten het marktleiderschap van IoT-hardware over. Opvallend is dat de onderzoekers van IDC binnen de IoT-diensten geen directe marktleiders waarnemen.

Ecosysteem belangrijker
Uit het rapport blijkt verder dat de experts van IDC aangeven dat de discussie over het IoT verschuift van het aantal verbonden devices naar het ecosysteem. Vooral de combinatie van sofware-oplossingen en diensten die het verzamelen , het interpreteren en acteren op de miljarden door IoT-devices geleverde datasets mogelijk moeten maken. De onderzoekers gaan er verder vanuit dat het IoT het meest voor productieprocessen zal worden ingezet. De IoT-uitgaven voor productieprocessen komen in periode 2017-2021 uit op een totaal van 105 miljard dollar. Daarna volgen transportmonitoring, 50 miljard dollar, en product asset-beheer, 45 miljard dollar. Andere grote investeringen zullen worden gedaan in IoT-toepassingen voor smart grids, 56 miljard dollar, en nutsdiensten, 40 miljard dollar. Na 2021 verwachten de specialisten van IDC dat er meer investeringsgroei komt in de segmenten smart home-technologie, jaarlijks met 19,8 procent, de automatisering van luchthavenfaciliteiten, 33,4 procent, het opladen van elektrische voertuigen, 21,1 procent en, ten slotte, contextuele marketing in winkels, 20,2 procent.

Investeringen
Wat betreft marktsegmenten, gaan de grootste investeringen naar de productiesector, 183 miljard dollar,  de transportsector, 85 miljard dollar en de utilities, 66 miljard dollar. Sectoroverschrijdende IoT-investeringen, geschikt voor alle sectoren, zoals connected voertuigen en smart buildings, komen  volgens het onderzoek uit op 86 miljard dollar aan investeringen in 2017. Consumentgerelateerde IoT-bestedingen staan nu op een vierde plek met 62 miljard dollar, maar klimmen naar een derde plek in 2021. De regio Azië-Pacific is 2021 op investeringsgebied in 2021 marktleider  met een totaal investeringsbedrag van 455 miljard dollar. De Verenigde Staten met een bedrag van 421 miljard dollar en West-Europa, 274 miljard dollar, volgen op een respectievelijke twee en derde plaats.

Advertenties