Agentschap Telecom: Sterktes mobiele antennes onder norm

22 juni 2017

De veldsterktes van mobiele antennes in Nederland zitten ruim onder de gestelde limieten. Dit blijkt uit onderzoek van telecomtoezichthouder Agentschap Telecom bij 62 opstelpunten van mobiele antennes.

 

In het onderzoek voerde de telecomtoezichthouder elektromagnetische veldmetingen, EMV-metingen, bij 62 locaties verspreid door heel het land. Uit deze metingen blijkt dat de veldsterkten van elektromagnetische straling net zoals bij eerdere metingen ruim onder de toegestane limieten blijven. De metingen zijn uitgevoerd aan antennes die recent in gebruik zijn genomen en op locaties waar meerdere antennes in de buurt van burgers zijn opgesteld. De hoogst gemeten veldsterkte is 4,1 volt per meter (V/m). De laagst geldende blootstellingslimiet voor EMV is 28 V/m. De gemeten veldsterkten liggen hier ruim onder.

Reden onderzoekers
Volgens de telecomtoezichthouder is de reden voor de veldmetingen de toenemende vraag voor dekking en capaciteit van mobiele telecom. Hierdoor komen er steeds meer mobiele antennes bij. Bovendien is vanuit de Europese Commissie een voorstel ingediend voor een enkele Europese Elektronische Communicatie Code. Met het oog op de snelle technologische ontwikkelingen, de veranderingen in de antenne-infrastructuur en de vragen hierover èn over de EMV, blijft het agentschap jaarlijks EMV-metingen aan antennes uitvoeren.

Advertenties