Nederlandse telecomsector blijft flink investeren

21 juni 2017

De Nederlandse telecomsector blijft investeren in betere en snellere vaste en mobiele netwerken. Dit stelt de nationale IT-brancheorganisatie Nederland-ICT in een recent rapport naar de staat van de nationale telecomsector.

In het jaarlijkse sectorrapport van de brancheorganisatie in samenwerking de Nederlandse telecomsector, De Staat van Telecom 2017 , komt naar voren dat in 2016 in totaal 2,2 miljard euro in vaste en mobiele netwerken is geïnvesteerd. Vergeleken met een jaar eerder, 2015, zijn deze investeringen min of meer gelijk gebleven. Inmiddels behoort Nederland tot de Europese top las het gaat om snelheid en dekking van het (vaste) breedbandnetwerk. Inmiddels heeft in ons land 90 procent van de huishoudens toegang tot internetverbindingen van 100 Mbps of meer. Dankzij upgrades van de verschillende netwerken sis het aantal afnemers van internetdiensten van 100 Mbps of meer sinds 2015 verdubbeld.


 Blijvende groei mobiele data
Uit het onderzoek blijkt verder dat het gebruik van mobiele data in ons land onverminderd blijft toenemen. Binnen het aantal actieve mobiele abonnementen steeg het verbruik aan MB’s in het afgelopen jaar 2016 met 61 procent. Inn 2016 werd er in totaal 172.138 TB aan mobiele data verbruikt. Dat is gemiddeld 32 MB per Nederlander per dag. Mobiele telefonie groeide slechts licht. Het aantal  verbelde mobiele belminuten steeg met 4 procent. De groei van het aantal mobiele belminuten gaat geheel ten koste van die van vaste belminuten.

Overige mobiele ontwikkelingen
Tot slot behandelt het rapport van de brancheorganisatie ook nog een aantal andere mobiele ontwikkelingen, waarbij de opkomst van het Internet of Things (IoT) de belangrijkste is. In 2016 groeide het aantal aansluitingen met 9,3 procent. Dat is meer dan de voorspelde trend van 7,7 procent, aldus Nederland-ICT. Zelfs met een voorzichtige groei zal het aantal M2M-aansluitingen in 2020 verdrievoudigd zijn en vormen deze apparaten 40 procent van alle mobiele aansluitingen.

Advertenties