Onderzoek: Dalende ARPU voor Europese operators

16 juni 2017

De operators in de lidstaten van de Europese Unie en Noorwegen en IJsland zullen binnen afzienbare tijd hun APRU zien dalen door de ingegane RLaH-wetgeving of de afschaffing van roaming binnen de EU. Dit stellen de marktspecialisten van IHS in een onderzoek.

 

Volgens de marktspecialisten gaat de nu ingegane wetgeving voor het afschaffen van de mobiele roamingtarieven binnen de EU en de twee landen van de Europese Economische Ruimte (EER) mobiele operators veel geld kosten en kunnen zij daarom een daling van hun ARPU verwachten. Het gaat hierbij om in totaal 670 miljoen post- en prepaidaansluitingen. De operators gaan dit verlies aan omzet op korte termijn deels compenseren doordat mensen vaker in het buitenland hun mobiele telefoons zullen gaan gebruiken, zo stellen de onderzoekers.

Langere termijn
Op de langere termijn zijn de gevolgen echter minder goed te voorspellen. Operators gaan uit van een negatieve impact op de omzet. Vooral de kleinere, lokale operators zullen harder getroffen worden door de roamingregulering, onder meer omdat zij de schaalgrootte missen om voordelige roamingovereenkomsten te sluiten, aldus het onderzoek van IHS.

Trend
De dalende ARPU is geen nieuw verschijnsel, maar een trend die zich al jaren voortsleept. In de afgelopen jaren daalde de gemiddelde omzet per eindgebruiker voor operators al van 37,66 dollar in 2008 naar 20,93 dollar in 2016. Deze neerwaartse druk zal de komende jaren mede door het afschaffen van de roamingtarieven blijven doorzetten, zo verwachten de onderzoekers van IHS. De totale omzet van mobiele operators groeit de komende jaren met maximaal 4 procent. Operators kunnen hun ARPU verhogen, volgens het rapport, door nieuwe diensten, zoals mobiele videodiensten, te verhogen en bijvoorbeeld ook vaste breedband te gaan leveren.

Advertenties