Europese consumentenbonden: Uitgaande mobiele tarieven nog te hoog

15 juni 2017

Europese consumentenbonden, verenigd in brancheorganisatie BEUC, verwelkomen het per vandaag afschaffen van de mobiele roamingtarieven binnen de EU. Wel vinden zij dat de tarieven voor bellen vanuit het eigen land naar andere EU-lidstaten nog te hoog zijn.

In een factsheet  stelt de Europese overkoepelende organisatie van consumentenbonden dat mobiel bellen binnen de Eu vanuit de eigen lidstaat naar andere lidstaten nog steeds veel te duur is. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde prijs hiervoor op 0,60 euro per minuut ligt. Uitschieters zijn er tot 1,99 euro per minuut. Voor sms geldt dat dit gemiddeld 0,24 euro kost. De consumentenorganisatie geeft geen details over mobiel datagebruik.

Contrast
De bevindingen van BEUC staan in groot contrast met eerder onderzoek van de Europee overkoepelende telecomtoezichthouder BEREC. In dit onderzoek komen de toezichthouders op veel goedkopere bedragen. Zij tellen gemiddeld 0,014 euro per minuut voor bellen van het thuisland naar een ander EU-land en gemiddeld 0,022 euro per sms. Dit betekent volgens de consumentenbelangenbehartiger dat mobiele operators tot 5.000 keer winst maken op deze uitgaande mobiele gesprekken naar EU-lidstaten en tot 1.000 keer op sms. De organisatie vindt dit onacceptabel en eist daarom meer actie van de EU om ook dit goedkoper voor consumenten te maken. Bovendien, zo stelt het in de factsheet, is dit ook in het belang van de mobiele operators, onder meer voor klantenbehoud.

Advertenties