Europese telecomoperators willen meer deregulering

2 juni 2017

Verschillende Europese telecomopperators willen dat de Europese Commissie meer gaat inzetten op deregulering. In een brief, onder de vlag van brancheorganisatie ETNO, geven de CEO’s van de grote en kleinere telecomoperators, een reactie op enkele voorgestelde wijzigingen op de Electronic Communications Code and ePrivacy Regulation.

 

De CEO’s van de Europese operators , waaronder onder meer BT, Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia, Telefónica en KPN, willen verandering van voorstellen van de EC over wetgeving die deregulering terugdraait. De operators geven aan dat deze voorstellen mogelijk schadelijk zijn voor de verdere ontwikkeling van de Europese telecomsector en de ontwikkeling van telecomdiensten binnen de lidstaten. Door de voorgestelde maatregelen zouden ook economische groei, werkgelegenheid en bijdrages aan belastingen gevaar lopen. Het belangrijkste bezwaar dat de CEO’s aangeven is dat door de voorgestelde maatregelen Europa haar concurrentiepositie in de wereld ziet verzwakken. Digitale hervormingen moeten daarom in lijn blijven met de oorspronkelijke doelen, aldus de verzamelde telecomoperators.

Minder regulering
Om de digitale hervormingen binnen de EU meer in lijn te brengen met de oorspronkelijke doelen, geven de telecomoperators aan dat er op een drietal terreinen actie moet worden ondernomen. Ten eerste moet er flink worden geïnvesteerd in supersnelle connectiviteit en moet ervoor worden gezorgd dat daarbij niemand achterblijft. Dit gaat volgens de opstellers van de brief in totaal 660 miljard euro kosten en dit bedrag is incompatibel met maatregelen die alle waarde of winst uit de sector trekken. Micro-regulering van telecombedrijven, zoals onlangs werd voorgesteld door supertoezichthouder BEREC, is daarbij uit den boze. Regulering van internettoegang moet juist worden versimpeld en er moeten meer maatregelen worden genomen die operators juist stimuleren tot investeringen.

Overige te nemen maatregelen
Ten tweede moet de EC ervoor zorgen dat het inmiddels opgestarte 5G-project behouden blijft. In de ogen van de telco’s is 5G meer dan een nieuwe generatie mobiel netwerk en juist een toegangsmethode voor menselijke en IoT-groei die sociaal veel gaat opleveren. Hervorming van het spectrum is daarbij zeer belangrijk, omdat dit de basis vormt voor de verbonden toekomst van Europa. Telecomoperators moeten hierbij worden gerustgesteld dat zij investeringen voor de lange termijn kunnen doen, onder andere door het langer laten duren van licenties en eerlijke en voorspelbare (prijs)condities rondom spectrum. Tot slot, zo geeft de brief aan, moet de EC gaan stimuleren dat consumenten meer keus krijgen bij digitale diensten. Hiervoor moet overregulering van diensten en privacy worden vermeden, moet het speelveld tussen de verschillende aanbieders, OTT en niet-OTT, gelijk zijn en moet er geen overlap komen tussen algemene gegevens en maatregelen voor het beschermen van consumenten. Dit zou dan weer tot meer innovatie en concurrentie leiden, aldus de opstellers van brief.

Advertenties