Onderzoek: Draadloze korte afstandtechnologie ondervindt concurrentie voor IoT

29 mei 2017

Draadloze technologieën als Bluetooth en ZigBee wordt steeds vaker ingezet voor grotere Internet of Things (IoT)-toepassingen. Wel ondervinden ze daarbij concurrentie van grootschaliger IoT-technologie. Dit blijkt uit onderzoek van marktspecialist ABI Research.

 

Volgens het rapport van de specialisten worden draadloze technologieën als Bluetooth en ZigBee steeds vaker gebruikt voor IoT-toepassingen die buiten het consumententerrein liggen. Wel gaan ze steeds meer concurrentie krijgen met andere draadloze technologieën voor grootschalige IoT-toepassingen, zoals M2M en LPWAN-technologie. Deze concurrentie zal zich voornamelijk gaan afspelen in verschillende verticale marktsegmenten, zoals de transport en logistiek, water- en energiesector, energiebeheer, smart citiy-toepassingen, slimme gebouwen, de industriële automatisering en voor slimme agrarische toepassingen. De specialisten voorspellen dat tegen 2022 IoT-toepassingen goed zijn voor 15 procent van alle WiFi-ondersteunde devices, 27 procent van alle met Bluetooth uitgeruste devices en ruim 60 procent van alle devices met het 802.15.4-protocol.


Toepassingen buitenshuis
De experts van ABI Research geven aan dat er een groot verschil kan gaan bestaan tussen grootschalige IoT-ontwikkelingen in de buitenlucht en voor indoor-toepassingen. De M2M- en LPWAN-netwerken, waaronder technologieën als RPMA, SIGFOX, LoRa, LTE Cat 1-M, NB-IoT en EC-GSM-IoT, komen vooral in de buitenlucht tot een goed recht en zeer geschikt voor grootschalige uitrol. Deze technologie groeit zeer snel en is tegen 2022 goed voor ruim 575 miljoen verscheepte chipsets.

Indoor-toepassing

De draadloze communicatietechnologie voor de korte afstand zoals Bluetooth-, WiFi en ZigBee, richten zich volgens het onderzoek in eerste instantie alleen nog op consumententoepassingen en voor communicatie tussen computers in dezelfde ruimte. Maar ook worden ze steeds meer voor het IoT gebruikt in voornamelijk indoor-situaties. Hierbij gaat het om wearables, healthcare-toepassingen, beacons, smart home en smart building en industriële toepassingen.

Advertenties