Kantar World Panel: Android blijft leiden in grootse EU-markten

16 mei 2017

Smartphones op basis van Android worden nog steeds het meest verkocht in de vijf grootste Europese markten. Dit stellen de specialisten van Kantar Worldpeanel. Ondanks een tegenvallende mondiale verkoop blijft het marktaandeel iPhones groeien.

 

Uit het onderzoek van de specialisten blijkt dat Android in de vijf grootste markten binnen de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, inmiddels een marktaandeel hebben van 76,3 procent van alle smartphoneverkopen in het eerste kwartaal van 2017. In Q1 2016 was dat nog75,6 procent. Chinese fabrikanten zijn in de vijf grootste EU-markten in opmars. Inmiddels zijn zij goed voor 22 procent van alle Android-smartphoneverkopen in deze regio. Huawei is inmiddels het tweede Android-merk in Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje. In het Verenigd Koninkrijk, waar het Chinese merk tot nu toe slecht scoorde, is er nu ook sprake van groei. Inmiddels is het marktpercentage daar 6,3 procent, waarmee Huawei het derde Android-merk is achter Samsung en Sony.

Apple groeit in volume
Ondanks dat er wereldwijd in Q1 2017 minder iPhones over de toonbank gingen, groeide wel het volume met 1,9 procent. In totaal maken nu, volgens de marktonderzoekers, iPhones nu 20,7 procent van het totaal aan verkochte smartphones uit. In het Verenigd Koninkrijk wist Apple de grootste groei te realiseren. Van elke vier verkochte smartphones was er één een iPhone in het eerste kwartaal van 2017.

Advertenties