Beschikbaarheid 5G in Europese Unie loopt risico op vertraging

12 mei 2017

De beschikbaarheid van 5G en daarvoor bestemde diensten in de lidstaten van de Europese Unie kan mogelijk vertraging oplopen door bewaren die bepaalde lidstaten maken. Dit stelt verantwoordelijk eurocommissaris Andrus Ansip naar aanleiding van een tussentijdse evaluatie van de voortgang van gemeenschappelijke markt voor digitale diensten.
In zijn statement zegt de eurocommissaris dat inwoners van de Europese Unie mogelijk het risico lopen dat 5G en bijbehorende diensten later beschikbaar komen dan 2020. Reden hiervoor is dat verschillende lidstaten nog  ‘onrechtvaardige’ bezwaren hebben tegen het invoeren van een gezamenlijk spectrumbeleid. Dit gezamenlijke spectrumbeleid is een van de kernvoorwaarden voor de uitrol van 5G in de EU. Hierdoor kan deze supersnelle mobiele technologie in alle lidstaten binnen hetzelfde spectrum werken.

700 MHz
Belangrijk is, aldus de eurocommissaris, dat 5G in alle 27 lidstaten, en eventueel het Verenigd Koninkrijk, straks  de 700 MHz-frequentie krijgt toegewezen. Dit zijn de lidstaten overeengekomen. Daarnaast wordt nog gezocht naar ander spectrum dat voor de mobiele technologie kan worden gebruikt, zoals de 3,5 MHz-frequentie. Hiervoor heet echter bijvoorbeeld Nederland bezwaar tegen, omdat hiermee in ongeveer de helft van het land met de signalen van het overheids- en afluistersatellietstation Burum interferentie optreedt.

Evaluatie
Tot slot blijkt uit de evaluatie dat snelle voortgang moet worden geboekt met de 35 voorstellen de Europese Commissie heeft gedaan voor het realiseren van een enkele digitale mark. De EC lkegt hierbij niet alleen de nadruk op het realiseren van infrastructuur en toegang tot snelle netwerken., maar ook cyberbeveiliging en bescherming van persoonsgegevens worden al zeer belangrijk genoemd. Niet-persoonsgebonden gegevens moet vrij kunnen circuleren, zoals ‘connected cars’ en e-gezondheidsdiensten.

Advertenties