Home > Branchenieuws, Mobiele devices, Mobiele diensten, Mobiele markt, Mobiele technologie, Mobiele toepassingen, Nederland, Onderzoek, Smartphones, Telecomkosten > Consumentenbond: Verschillen tussen inkoopsites gebruikte smartphones

Consumentenbond: Verschillen tussen inkoopsites gebruikte smartphones

11 mei 2017

Er bestaan grote verschillen tussen inkoopsites voor gebruikte smartphones. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Consumentenbond.

 

Uit het onderzoek komt naar voren dat er bij de afzonderlijke onderzochte websites grote verschillen bestaan over onder meer de prijzen die voor de gebruikte telefoons worden betaald, de voorwaarden en de afhandeling van het inkooptraject. Bij onenigheid over de staat van het toestel of een tegenvallend bod is er bovendien soms onduidelijkheid over of het toestel wordt teruggestuurd, zo geeft de consumentenorganisatie aan. In het onderzoek ging het om zes inkoopsites die zijn onderzocht met een prijzenscan en een praktijkproef.

Test
Uit de testen blijkt dat vooral toestellen uit hogere prijsklassen nog een redelijke prijs kunnen opleveren. Naar mate smartphones goedkoper worden, daalt de opbrengst voor de verkopers snel. Er bestaan tevens enorme verschillen bij de inkoopprijzen voor hetzelfde toestel. Dit kan verschillen van 222 euro bij de ene inkoopsite tot 100 euro bij de andere. Het gemiddelde prijsverschil tussen het laagste en het hoogste maximumbod bedroeg 36 procent. Uit de praktijkproef komt naar voren dat de onderzochte inkoopsites het bod na inspectie van de toestellen vaak naar beneden bijstellen. De afhandeling van de verkoop is soms vlekkeloos, soms zijn er problemen of duurt het lang. Verder vindt de Consumentenbond het nog opmerkelijk dat enkele inkoopsites aangeven het ingebrachte toestel misschien niet te retourneren als verkopers niet met het bod tevreden zijn. Een verkoopsite stuurt daadwerkelijk ingebrachte toestellen niet terug bij het weigeren van een bod.

Advertenties