Bijna 3 miljard actieve smartphones eind 2016

9 mei 2017

Aan het eind van 2016 ware er wereldwijd meer dan 2,5n miljard smartphones actief in gebruik. Dit blijkt uit een recent onderzoek van mobile intelligence specialist Newzoo.

Uit het onderzoek blijkt dat er aan het eind van vorig jaar in totaal 2,8 miljard smartphones in gebruik. Samsung is de meest gebruikte smartphone, gevolgd door de iPhone van Apple. In totaal waren er aan het eind wereldwijd 859 miljoen Samsung-smartphones in gebruik. De helft van all mondiale smartphones wordt in de regio Azië –Pacific gebruikt. China is wereldwijd koploper met 875 miljoen actieve smartphones. De onderzoekers stellen dat dit vooral gunstig is voor lokale fabrikanten als Xiaomi en OPPO die zich daardoor heel makkelijk op de lokale markt kunnen concentreren. Inmiddels zijn zes van de tien grootste smartphonemerken ter wereld van Chinese origine. De iPhone 6 was wel de meest populaire smartphone in 2016.

Smartphone-gebruikers
In totaal gebruikten in 2016 2,3 miljard mensen een smartphone. Dit jaar stijgt dat naar 2,7 miljard of bijna de helft van de wereldbevolking. China heeft wereldwijd de meeste smartphonegebruikers, 717 miljoen mensen dit jaar. India is de nummer twee en heeft in het afgelopen jaar de Verenigde Staten gepasseerd als tweede smartphonemarkt ter wereld. Het gat tussen deze twee landen zal, aldus het onderzoek van Newzoo verder oplopen naar 300 miljoen eindgebruikers in India en 226 miljoen in de Verenigde Staten. Op de vierde plaats volgt Brazilië en Rusland complementeert de Top Vijf. De penetratie van smartphones is het dichtst in het Midden-Oosten, zoals in landen als Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en in Koeweit. In deze landen heeft meer dan 75 procent van de bevolking een smartphone, aldus de onderzoekscijfers.

Diensten
Tot slot signaleren de onderzoekers nog een aantal diensten en toepassingen die de smartphonemarkt de komende jaren een flinke impuls zullen geven. Dit zijn onder meer de ontwikkeling van mini apps, streamingdiensten, AR en mobiele betalingen. Ook alternatieve app stores, vooral voor Android, of direct downloads zullen zorgen voor een belangrijke impact op het mobiele ecosysteem, aldus Newzoo.

Advertenties