Mobiele operators denken steeds vaker aan 5G bij uitrol LTE

8 mei 2017

Mobiele operators denken steeds vaker aan de uitrol van 5G als zij LTE aan het uitrollen zijn. Dit constateren de experts van brancheorganisatie GSA.

 

Volgens het onderzoek  van de brancheorganisatie hebben eind april 2017 wereldwijd 775operators LTE-netwerken uitgerold in een totaal van 202 landen. In 189 landen zijn commerciële LTE- of LTE-A-netwerken uitgerold door 591 mobiele operators. Dit is inclusief 97 TDD LTE-netwerken die in 59 landen zijn uitgerold. Tegen het einden van dit jaar verwachten de experts dat er in totaal 646 commerciële LTE-netwerken zijn uitgerold. Verder zijn er 195 gelanceerde lTE-netwerken met LTE-A of LTE-A Pro in 95 landen.

5G in het achterhoofd
De onderzoekers constateren tevens dat 5G langzamerhand voor veel mobiele operators erg interessant wordt. Zeker omdat ze met een upgrade van LTE al de eerste basisbeginselen hiervan kunnen realiseren. Inmiddels hebben 18 operators in 13 landen al aangekondigd om pre-standards 5G te realiseren met behulp van LTE en de upgrades hiervan.

Diensten
Ook diensten via LTE worden door steeds meer operators uitgerold. Inmiddels zijn er 106 commerciële netwerken met VoLTE in 55 landen. Daarnaast zijn 167 operators in 74 landen bezig om in deze dienst te investeren. Daarnaast zijn er voor het Internet of Things (IotT) wereldwijd 4 NB-IoT-netwerken uitgerold en twee LTE-M-netwerken. Inmiddels staan er 40 NB-IoT-netwerken en 12 LTE-M-netwerken voor IoT-toepassingen in de planning.

Advertenties