NOS-onderzoek: Aanleg glasvezel loopt achter

5 mei 2017

Uit onderzoek van de NOS komt naar voren dat de aanleg van glasvezel in Nederland op dit moment vertraging oploopt. Dit zou vooral komen doordat de belangrijkste glasvezelleverancier van Nederland, KPN, op dit moment meer in zijn bestaande koperen netwerk investeert.

 

Uit het onderzoek gehouden door de specialisten van Stratix in opdracht van de nationale omroeporganisatie, blijkt dat op dit moment de aanleg van glasvezelverbindingen voor huizen en bedrijven vertraging oploopt. Werden er in 2013 nog bijna 300.000 huizen en bedrijven van glasvezel voorzien, in het afgelopen half jaar waren dit er minder dan 50.000. Op dit moment zou een derde van alle Nederlandse huishoudens, ongeveer 2,7 miljoen huizen, toegang tot supersnel internet via glasvezel hebben. Als de aanleg in dit tempo doorgaat, duurt het nog zeker vijftig jaar voordat alle huidige huishoudens in Nederland glasvezel hebben, zo geven de onderzoekers aan.

Oorzaak

De onderzoekers van Stratix en de journalisten van de NOS leggen de oorzaak van de trage aanwas van het aantal aangelegde glasvezelverbindingen bij de belangrijkste leverancier; KPN. Volgens de onderzoekers nam de grootste operator van het land in 2014 wel de grootste bouwer van glasvezelnetwerken voor FttH, Reggefiber, over, maar is het aantal aangelegde verbindingen niet sterk toegenomen, slechts 27.000 in het afgelopen half jaar. In de zes maanden voor de overname waren dat er nog 200.000. KPN zou op dit moment, ondanks dat het glasvezel aanbiedt, nu vooral inzet op het verder optimaliseren van het bestaande koperen netwerk om dit sneller te maken. Ziggo legt helemaal geen glasvezel aan. Naast Reggefiber zijn er nog andere aanbieders die huishoudens op glasvezel aansluiten, zoals E-Fiber, CIF en Cogas. Maar die bedrijven zijn veel kleiner en leggen veel minder kabels aan, aldus de onderzoekers.

Regionale verschillen
De onderzoekers keken verder nog hoe de verdeling regionaal in elkaar steekt. Hieruit kwam naar voren dat de Randstad er bekaaid vanaf komt. Amsterdam is slechts voor 17 procent verglaasd, Den Haag, 9 procent en Utrecht 21 procent. In Rotterdam heeft zelfs maar 3 procent van de huishoudens toegang tot glasvezel. In de provincie, zoals in Gelderland, Overijssel en Oost-Brabant hebben juist veel mensen glasvezel tot aan de voordeur. In sommige gemeenten, zoals Almelo, Harderwijk en Hilvarenbeek, zelfs boven de 90 procent. Schiermonnikoog is kampioen met 99 procent.

Advertenties