ACM wil duopolie KPN en Ziggo extra in de gaten houden

5 mei 2017

Telecomtoezichthouder Autoriteit, Consument & Markt (ACM) wil het bestaande duopolie op de Nederlandse telecommarkt aan strenger toezicht onderwerpen. Dit zegt directeur Telecom Johan Keetelaar in een interview met de krant Algemeen Dagblad.

In het interview stelt de directeur Telecom dat de toezichthouder meer ruimte moet krijgen om duopolies, zoals dat van KPN en Ziggo, strenger in de gaten te kunnen houden. Deze bevoegdheden moeten vanuit Brussel komen, aangezien ze juridisch zeer complex zijn. We constateert hij dat het meer reguleren van duopolies binnen de Europese Unie niet hoog op de agenda staat.

KPN en Ziggo
Keetelaar gaat in het interview uitgebreid in op de Nederlandse situatie waarbij de telecomsector wordt gedomineerd door het duopolie van KPN en Ziggo/Vodafone-Ziggo. De directeur van de ACM constateert dat deze twee aanbieders veel eindgebruikers aan zich binden, door allerlei extra aanbiedingen, zoals Formule 1 en series. Dat kan betekenen dat andere telecomaanbieders, vooral vaste, zoals Tele2 en T-Mobile, daarin niet kunnen meegaan en van de markt worden gedrukt.

Grenzen opzoeken
De Nederlandse regelgeving maakt het moeilijk om dit duopolie aan te pakken, omdat het nog steeds is gebaseerd op een monopolist. En dat moet, aldus Keetelaar, nu met behulp van Brussel gaan veranderen. Hij pleit ervoor dat de bewijslast om misbruik aan te tonen, omlaag moet en dat het mogelijk wordt om aan beide spelers maatregelen op te leggen. de ACM werkt aan een nieuwe marktanalyse, de opvolger van het huidige Ontbundelde Toegang, die begin volgend jaar klaar is. Daarin wil de telecomtoezichthouder de grenzen gaan opzoeken van wat mogelijk is.

Advertenties