Onderzoek: Groei vaste breedbandmarkt loopt vertraging op

2 mei 2017

De groei van de mondiale breedbandmarkt loopt vertraging op. Dit constateren de onderzoekers van Point Topic in hun meest recente kwartaalrapport over de vaste breedbandmarkt in Q4 2016.

 

Uit het onderzoek van de specialist blijkt dat de mondiale breedbandmarkt in het laatste kwartaal van 2016 vertraagde met een magere 1,46 procent. In totaal werden er op dat moment 855,9 miljoen vaste breedbandabonnees geregistreerd. Eind 2015 lag dit aantal nog op 777,5 miljoen.  Al enige tijd ligt, aldus de onderzoekers, de groei van het aantal abonnees laag, in ieder geval in Q2, Q3 en nu dus Q4 van 2016. In het laatste kwartaal van 2015 en het eerste kwartaal van 2016 lag de groei nog veel hoger, respectievelijk 4,3 en 4,6 procent.

Oorzaken
De onderzoekers stellen dat de vertraging binnen het marktsegment grotendeels komt door de stagnerende groei door verzadiging in markten als de Verenigde Staten, West-Europa en ontwikkelde markten in Azië als Zuid-Korea en Japan. In opkomende markten zoals Azië Overig, Vietnam en Turkije was er nog sprake van groei. In China kwamen er op glasvezelgebied (FTTH) in het hele jaar bijna 92 miljoen aansluitingen bij, ongeveer even veel als het totaalaantal vaste breedbandaansluitingen in de Verenigde Staten.

 

Technologie
Naast naar abonnee-aantallen, keken de onderzoekers van Point Topic ook naar de gebruikte vaste breedbandtechnologie. Het marktaandeel van glasvezel (FttH) groeit in alle regio’s, terwijl dat van koper (DSL) vrijwel overal daalt. Het aantal vaste breedbandverbindingen via glasvezel groeide tussen het vierde kwartaal van 2015 en dat van 2016 met 56,3 procent, terwijl het aantal koperverbindingen mondiaal het aandeel met 10 procent daalde het aantal kabelbreedbandverbindingen groeide met 6 procent. FTTx daalde als breedbandtechnologie met 14 procent vanwege vervanging door FttH, vooral in China.

Advertenties