Geen goed vooruitzicht voor Europese telecommarkt

1 mei 2017

De omzet van de Europese telecommarkt is stabiel, maar gaat de komende jaren helaas niet groeien. Dit stellen de financiële experts van rating agency Standards & Poor in een recente marktanalyse van de Europese telecommarkt.

 

In hun marktanalyse geven de financiële experts aan dat de verwachtingen tot en met 2019 niet echt positief zijn. Voor dit jaar, 2017, zullen de omzetverwachtingen voor de Europese telecommarkt stabiel blijven. S&P gaat uit van een nagenoeg vlakke omzet voor incumbent telecomoperators en gemiddelde- tot enkele cijfers groei voor kabelbedrijven. Toch zou de groei van zowel telecomoperators en kabelbedrijven geleidelijk hetzelfde worden.Voor 2018 ziet de situatie er echter anders uit. Voor dat jaar zijn de verwachtingen naar beneden bijgesteld. Voor de rest van de onderzochte periode, verwachten de experts dat er verschillende positieve en negatieve ontwikkelingen zullen zijn.


Oorzaken bijgestelde verwachtingen
De specialisten geven als oorzaken van de bijgestelde verwachtingen voor de Europese telecomsector onder meer de toenemende concurrentie, een versnelde commoditization en de groeiende schuldenlast. Andere risico’ die de experts signaleren zijn de opkomst van nationalistische partijen in de lidstaten van de EU en de mogelijk impact die dit kan hebben, zoals de Brexit, op wet- en regelgeving in Europa.


Maatregelen operators
De onderzoekers komen ook met een aantal mogelijkheden voor telecombedrijven om deze verwachtingen te kunnen beïnvloedden of daarop te kunne reageren. Dit om het meer financiële ruimte te geven. Zo zouden operators, vooral mobiele, nieuwe gebieden moeten gaan verkennen om meer winst te gaan genereren. Bijvoorbeeld door het Internet of Things (IoT) of doelgerichte aanopen van andere bedrijven. Een andere mogelijkheid zou zijn om leveranciers van content geld te vragen Verder wijst S&P op de risico’s die de opkomst van nationalistische partijen met zich meebrengt, zoals het geval is in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Hierdoor zou regelgeving ongunstig kunnen uitpakken voor Europese telecombedrijven.

Advertenties