Onderzoek: Spraakdiensten Nederlandse mobiele operators vergelijkbaar

24 april 2017

De vier Nederlandse mobiele operators met LTE-netwerken bieden ongeveer dezelfde kwaliteit aan spraakdiensten. Dit constateren de telecomonderzoekers van Omnitele in een recent onderzoek naar de klantenervaringen van mobiele diensten in Nederland., waarbij werd gekeken naar onder meer de kwaliteit van spraak via LTE (VoLTE, 3G en 2G.

Het onderzoek van de specialisten richtte zich op een aantal onderwerpen. Zo kijken de onderzoekers naar de kwaliteit van netwerktechnologieën, zoals LTE, spraakdiensten via 4G, 3G, 2G en mobiel internetten. In de eerste plaats keken de onderzoekers hoe het met de lTE-dekking in ons land is gesteld. De onderzoekers constateren dat inmiddels, sinds Tele2 zich op hetzelfde niveau bevindt als de overige drie mobiele operators KPN, Vodafone en T-Mobile, kan worden gesproken van een totale landelijke 4G-dekking. Lokale verschillen en binnenshuisdekking zijn echter niet meegerekend. Deze aspecten werden niet onderzocht.

4G en VoLTE
In hun rapport stellen de onderzoekers verder dat als het gaat om de klantervaring van mobiele diensten in ons land, LTE of 4G bij spraakdiensten heel belangrijk is. Mobiele spraak over 4G, VoLTE, springt met kop en schouders boven de kwaliteit van 2G en 3G uit. VoLTE laat vooral een verbetering zien als het gaat om de snelheid waarmee gesprekken worden opgezet en de kwaliteit van deze gesprekken. Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde kwaliteit van de VoLTE-diensten van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 nagenoeg gelijk. Bij het opzetten van een VoLTE-gesprek is KPN een halve seconde sneller dan die van Vodafone en Tele2. Wel moet worden opgemerkt dat de tests iets vertekend kunnen zijn omdat T-Mobile op het moment van testen, februari 2017, geen VoLTE aanbood. Wanneer naar de traditionele 3G- en 2G-spraakdiensten wordt gekeken, haalt KPN voor spraakkwaliteit marginaal hogere resultaten dan T-Mobile en Vodafone. Met Tele2 is er een iets groter verschil met Tele2, aldus Omnitele.

Mobiel internetten
Ten slotte keken de experts ook naar de kwaliteitsbeleving van andere mobiele diensten via de netwerken van de Nederlandse mobiele opeartors. Wat betreft de kwaliteit van mobiel internetten, laten zij ook een vergelijkbare klantenervaring zien. Hierbij is gekeken naar gebruik van mobiel internet, Facebook, Twitter YouTube en synchronisatie met Dropbox. De onderlinge verschillen in klantervaring zijn volgens het rapport te verwaarlozen.

Advertenties