Onderzoek Huawei: Negen belangrijke diensten voor 5G

20 april 2017

Onderzoek van de Chinese mobiele netwerkfabrikant Huawei definieert negen belangrijke diensten die dankzij 5G de omzet van bedrijven en telecomoperators kunnen verhogen. Ook de transitie tussen 4G en 5G opleveren.

 

Tijdens een recent evenement voor analisten gaf de Chinese netwerkleverancier een interessante visie op hoe 5G voor bedrijven en ook telecomoperators winstgevende diensten kan opleveren. Volgens Huawei ontwikkelen deze diensten, zich in drie stadia. Van evolutie van bestaande diensten, naar diensten waarvan op dit moment de eerste ontwerpen worden ontwikkeld tot diensten die, dankzij de ontwikkeling van 5G, op langere termijn mogelijk worden.

Negen diensten
De Chinsese onderzoekers signaleren negen winstgevende diensten. Van deze negen zijn er twee waarvoor de technologie op dit moment al klaar is en waarvan de producten verder zich zullen ontwikkelen, het eerste stadium. Dit zijn ten eerste videodiensten. Deze zullen tegen 2020 al meer dan 1 biljoen dollar opleveren, zo stellen de onderzoekers. Ook de mobiele breedbandmarkt voor thuisaansluitingen is nog steeds niet uitontwikkeld. Dit marktsegment kan meer dan 120 miljard dollar gaan opbrengen, onder meer door triple play en smart home-diensten. Tot het tweede stadium, diensten waarvan nu de eerste schetsen worden ontwikkeld, zijn er vier diensten die winstgevend kunnen zijn en op korte termijn rendabel worden. Dit zijn Low Power Wide Area (LPWA), connected vehicles, public safety en mHealth-toepassingen.

Toekomstige ontwikkelingen
Het derde stadium omvat diensten die nog niet voldoende ontwikkeld zijn, maar waarbij mobiele netwerken een belangrijke rol gaan spelen. Natuurlijk is dit 5G, maar ook de voorlopers, zoals 4.5G gaan hiervoor belangrijk worden. De drie diensten die Huawei ten slotte in dit stadium plaatst, zijn diensten voor drones, positioning en mobile edge services.

Advertenties