Uitrol cloudplatforms door telecomoperators in 2020 op hoogtepunt

19 april 2017

Telecomplatforms gaan pas na 2020 grootschalig cloudplatforms uitrollen. Dit stellen de marktonderzoekers vanABI Research in een recent onderzoek.

 

Volgens de marktexperts gaan telecomoperators pas over drie jaar grootschalig cloudplatforms uitrollen vanwege de verwachte beschikbaarheid van 5G voor deze diensten. Tegen 2020 wordt verwacht dat de uitrol van 5G goed op gang komt. Deze mobiele netwerken gaan vooral nieuwe toepassingen als network slicing gebruiken en worden ook vaker ingezet voor het leveren van diensten aan specifieke verticale segmenten. Dit faciliteren de operators dan met zelfontwikkelde cloudplatforms. Voor de 5G-netwerken die tot 2020 worden ontwikkeld, gaan de operators hier nog geen cloudgebaseerde core-netwerken inzetten, zo verwachten de experts van ABI Research.

Vernieuwingsactiviteiten
De specialisten signaleren verder dat veel telecomoperators op dit moment al druk bezig zijn met het vernieuwen en aanpassen van hun internetinfrastructuur en externe netwerken. Op deze manier verwachten zij meer flexibiliteit te krijgen, wendbaarder te worden en meer aan te kunnen bieden dan alleen toegangsdiensten. Vooral grote operators als AT&T, DT Verizon en Telefónica zijn bezig met een digitale transformatie waarbij zij hun netwerken als een gedeeld platform aanbieden in plaats van een combinatie van individuele netwerktoepassingen. Dit betekent ook dat netwerkbronnen meer worden gevirtualiseerd en gedistribueerd, waarbij het beheer vooral geautomatiseerd en softwarematig plaatsvindt. Deze toegenomen agility moet het ook mogelijk maken om netwerkcapaciteit en diensten veel meer op maat gemaakt aan te bieden aan afzonderlijke verticals.

Advertenties