FTTH Council: 137 miljard euro voor volledige uitrol in EU

19 april 2017

De Europese brancheorganisatie voor FTTH, de FTTH Council, heeft berekend hoeveel het ongeveer moet kosten om alle landen van de Europese Unie van glasvezeldekking te voorzien.

 

In het onderzoek van de brancheorganisatie komen de experts tot de conclusie dat het verglazen van alle huishoudens in de huidige 28 lidstaten, dus inclusief het Verenigd Koninkrijk, ongeveer 137 miljard euro kosten. Dit bedrag levert een pan-Europese dekking van 97,5 procent op. De 5 procent meest afgelegen locaties kunnen, aldus de onderzoekers, niet worden verglaasd.


Bestaande kosten
De onderzoekers hebben hun berekening gebaseerd op de huidige uitrolkosten voor FttH. De Europese Commissie schatte in een eerder onderzoek nog de kosten op 154 miljard euro. De onderzoekers van de FTTH Council stellen echter dat, in vergelijking met een eerder onderzoek uit 2012, door technologische vooruitgang deze kosten nu dus lager kunnen zijn. Zo ligt er inmiddels meer glasvezel in de grond, waardoor er minder wek nodig is. Daarnaast werkt ook Europese regelgeving, de Richtlijn Kostenreductie Breedband van de Europese Unie, nu in het voordeel.

Advertenties