GSMA Intelligence: Mondiale 4G-adoptie moet omhoog

13 april 2017

De ontwikkeling van 5G als nieuwe mobiele standaard is zeer gebaat bij een evenwichtige adoptie van 4G in de wereld. Disbalans kan problemen opleveren, aldus GSMA Intelligence, de marktonderzoekers van brancheorganisatie GSMA.

Uit het rapport van de telecomonderzoekers blijkt dat de ontwikkeling van 5G gebaat is bij een hoge adoptie van 4G en daaraan gerelateerde diensten. Ondanks dat aan het eind van 2016 ongeveer twee derde van de wereldbevolking toegang had tot 4G, is het aantal 4G-netwerken slechts beperkt tot een klein aantal markten en loopt ook de adoptie door eindgebruikers achter. Zowel in ontwikkelde als in zich ontwikkelende markten. Dit betekent dat mobiele operators moeilijk kunnen kapitaliseren op de groei van mobiele data. Daarnaast wordt door de achterblijvende adoptie, met het afsluiten van 2G en 3G in de nabije toekomst, het herindelen van het spectrum vertraagd. Hierdoor kan de uitrol van 5G weer vertraging oplopen, zo waarschuwen de experts.


Onevenwichtige adoptie
De onderzoekers constateren dat slechts 10 mondiale markten verantwoordelijk zijn voor 80 procent van het totaal aantal LTE-verbindingen. Ook de adoptie van 4G laat nog veel te wensen over. Slechts in 11 procent van de LTE-markten is LTE de voornaamste manier van mobiele toegang voor eindgebruikers. In 37 procent is dat 3G en de rest is 2G nog absoluut dominant. Adoptie in volwassen markten is aardig, maar er zijn veel landen die nog achterlopen. Bij de ontwikkelde landen heeft China met 57 procent de hoogste adoptierate van 4G, maar de rest van de lanen blijft flink onder de 10 procent. Belangrijke reden voor het achterblijven van de adoptie van 4G door eindgebruikers is dat zij zich gelimiteerd voelen in het gebruik van de diensten die 4G kan bieden. Dit komt door hoge kosten voor handsets en diensten. In zich ontwikkelende markten is een gebrek aan digitale vaardigheden eveneens een belangrijke reden voor de achterblijvende adoptie.

Inzet mobiele operators
De onderzoekers stellen dat om het probleem van de achterblijvende 4G-adoptie en de mogelijke gevolgen die dit kan hebben voor de ontwikkeling van 5G een halt toe te roepen, mobiele operators met goede plannen moeten kemn. Belangrijk is dat mobiele operators aantrekkelijke, maar wel commercieel haalbare, duurzame tariefmodellen in het leven moeten roepen die meer 4G-gebruik stimuleert. De onderzoekers denken hierbij aan data sharing, geconvergeerde bundels en pricing gericht op data. Bijvoorbeeld door grotere datahoeveelheden te bieden en minder belminuten. Dit heeft geen invloed op de ARPU maar geeft eindgebruikers meer voor hun geld.

Advertenties