IoT kwetsbaar voor malware

11 april 2017

Het Internet of Things (IoT) loopt groot risico om te worden gehackt en ingezet te worden voor allerlei kwaadaardige doeleinden. Dit blijkt uit recent onderzoek van beveligingsspecialist Fortinet.

Volgens het Global Threat Landscape Report van de beveiligingsexperts zijn vooral IoT-devices geliefde doelwitten van cybercriminelen overal ter wereld. Door deze devices te hacken, zijn zij in staat om een ‘army of things’ op te bouwen. Hiermee verhogen zij hun capaciteit om met weinig investeringen, met grote snelheid en op grote schaal aanvallen uit te voeren. Het wordt hiermee een belangrijke peiler onder het ecosysteem voor cyber crime.

Mirai
Dat het menens is, blijkt volgens de experts uit de Mirai malware-aanvallen in 2016. IoT-devices die met dit virus waren besmet, vormden een groot botnet dat weer andere devices besmette. Hierdoor groeide het botnet wekelijks met een factor 25. Aan het eind lag de vermenigvuldigingsfactor op 125. Daarnaast constateerden de specialisten dat cybercriminelen het vooral op IoT-devices hadden voorzien als kwetsbare routers en printers in huishoudens.

Mobiele malware
Tot slot constateerden de experts van Fortinet dat mobiele malware een groter probleem vormt dan voorheen. Een op de vijf organisaties kreeg te maken met mobiele malware, voornamelijk op Android.

Advertenties