ACM: Mobiel dataverbruik blijft maar toenemen

3 april 2017

Uit de Telecommonitor over het derde kwartaal van 2016 telecomtoezichthouder Autoriteit Consument & markt (ACM) blijkt dat het mobiele dataverbruik nog steeds flink toeneemt. Daarnaast bellen Nederlanders ook meer via hun mobiele telefoons en is het aantal glasvezelaansluitingen inmiddels de 1 miljoen gepasseerd.

 

Volgens de Telecommonitor Q3 2016 neemt het mobiele dataverbruik in Nederland nog steeds flink toe Het dataverbruik in de eerste drie kwartalen van 2016 ligt  met 129 miljard MB hoger dan in heel 2015 (114 miljard MB). In het derde kwartaal van 2016 ligt het op ruim 50,6 miljard MB,16 procent meer dan in het tweede kwartaal. Het aantal mobiele bundels met naast bellen, sms’en ook data blijft ook toenemen. In Q3 2016 is het aantal mobiele bundels gestegen tot ruim 13,6 miljoen aansluitingen. Dat is 8,6 procent meer dan een jaar eerder. Bijna twee derde, 62 procent, van de mobiele aansluitingen is nu zo’n 3-in-1-bundel met data naast bellen en sms’en. Wie uitsluitend wil bellen en sms’en, doet dat vooral met een prepaidtoestel, zo constateert het onderzoek van de ACM.


Meer mobiel bellen
Naast en toename van het mobiele datagebruik, bellen Nederlanders ook vaker mobiel. Het aantal mobiel gebelde minuten steeg met 10,5 procent. Het aantal belminuten via een vaste telefoon daalde in het derde kwartaal van 2016 met  -13% ten opzichte van een kwartaal eerder. Een mogelijke verklaring van deze trend is dat providers steeds vaker onbeperkt bellen toevoegen aan hun mobiele abonnementen. Klanten kunnen daardoor zonder meerkosten onbeperkt bellen via hun mobiele telefoon.

Flinke toename glasvezel
Tot slot constateerde de telecomtoezichthouder in zijn kwartaalrapportage dat inmiddels meer dan een miljoen huishoudens heeft een glasvezelaansluiting voor internet heeft. Via glasvezelverbindingen kunnen consumenten bij sommige aanbieders abonnementen afnemen met internetsnelheden tot maximaal 1000 Mbps. Daarmee is de maximale snelheid van een glasvezelverbinding hoger dan die van een koperlijn of een kabelaansluiting. Overigens bieden niet alle aanbieders deze maximale snelheid. Huishoudens die kunnen kiezen voor supersnel internet via glasvezel, kiezen lang niet altijd voor het snelste en duurste abonnement. Een grote groep is tevreden met een goedkoper glasvezelabonnement met een internetsnelheid tussen de 30-100 Mbps. Zakelijke klanten eindgebruikers kiezen wel steeds vaker voor supersnelle glasvezelverbinding met breedbandsnelheden tot 100 Gbps. Zo kunnen zij gebruik maken van  hoogwaardige telecomdiensten als clouddiensten of het ontsluiten van meerdere vestigingen. Het aantal glasvezelaansluitingen bij zakelijke eindgebruikers is in Q3 2016 gestegen van 75.000 naar 78.000. Dit komt vooral door het aantal glasvezelaansluitingen dat Vodafone en Tele2 inkopen bij KPN en Eurofiber, zo besluit het onderzoek van de ACM.

Advertenties