ABN AMRO: Telecomsector onder druk

29 maart 2017

Het gaat niet goed met de Nederlandse telecomsector. Dit stellen onderzoekers van ABN AMRO in een rapport over staat van de hele nationale Telecom-, Media-, en Technologie (TMT)-sector. Andere branches lopen voorop.

 

Uit het onderzoek De Stand van TMT-maart 2017  blijkt dat de omzet van de Nederlandse telecomsector, zoals die van operators en ISP’s, nog steeds flink onder druk staat. Sinds de daling van de omzet in 2008 is deze in totaal met 18 procent afgenomen. Oorzaken die de bankspecialisten geven, zijn onder meer de prijsdruk en disruptie door de toenemende digitalisering van de zakelijke markt en de samenleving.


Actie telecomsector
Volgens de bank kan de Nederlandse telecomsector wel uit het dal klimmen, maar moet hiervoor wel actie gaan ondernemen. Zo kunnen zij eindgebruikers aan zich binden door te komen met originele content en met door de introductie van nieuwe abonnementsvormen. Vooral de komende twee jaren worden belangrijk. 2017 en 2018 zullen voor de telecomsector, maar ook voor bijvoorbeeld uitgevers, een overgangsfase zijn waarin een omschakeling naar nieuwe verdienmodellen gestalte kan en moet krijgen. Nieuwe technologie als 5G gaat hierbij een belangrijke rol gaan spelen, zo geven de specialisten van ABN AMRO aan in hun onderzoek.

Positief geluid
Gelukkig gaat het ook nog goed in de TMT-sector, vooral in de segmenten IT en software. De IT-sector groeide in de afgelopen jaren sterk. Deze sector profiteert bovengemiddeld van de digitale transformatie waarin verschillende sectoren van het bedrijfsleven zich bevinden. IT-diensten worden in de hele economie en samenleving ingezet, zo stellen de ABN AMRO-specialisten. Vooral softwarebedrijven en de grote behoefte aan cloudgebaseerde diensten hebben op de ontwikkeling van dit segment een aanjagend effect.

Advertenties