Nieuw hoogtepunt voor mobiele malware-aanvallen

28 maart 2017

Aanvallen op mobiele devices noteerden in het afgelopen jaar een nieuw hoogtepunt. Dit blijkt uit de recent onderzoek van de beveiligingsspecialisten van netwerkspecialist Nokia.  Vooral de veiligheid van IoT-devices wordt steeds belangrijker.

 

Uit het Nokia Threat Intelligence Report van de netwerkleverancier over de tweede helft van 2016 blijkt dat malware-aanvallen op mobiele devices flink zijn toegenomen. Vooral aanvallen op smartphones namen flink toe. Deze categorie mobiele devices vertegenwoordigde ongeveer 85 procent van alle mobiele malware-aanvallen en nam in H2 2016 met maar liefst 400 procent toe. De infectie-rate steeg met 63 procent in vergelijking met H1 2016.  Aan het einde van de maand oktober van vorig jaar bleek inmiddels meer dan 1 procent van alle wereldwijde in gebruik zijnde smartphone besmet met malware. Android, 81 procent van het aantal mobiele besmettingen, is nog steeds het meest kwetsbare mobiele besturingssysteem, maar de onderzoekers stellen ook dat iOS en andere mobiele besturingssystemen, 4 procent, niet immuun zijn voor aanvallen.

Bezorgdheid over IoT
De onderzoekers zijn erg bezorgd over de malware die wordt ontwikkeld voor devices binnen het Internet of Things (IoT). Volgens hen zijn op dit moment duizenden devices binnen IoT-omgevingen zeer kwetsbaar voor malware-aanvallen. Aanvallen met botnets, zoals de Mirai-botnetaanvallen in 2016, laten zien dat IoT-devices eenvoudig kunnen worden gekaapt voor platleggende DDoS-aanvallen. Aangezien het aantal IoT-devices toeneemt en zij steeds meer worden ingezet, zullen ook de malware-aanvallen gaan toenemen, aldus Nokia in het rapport.

Advertenties