IDC: Europese mobiele bestedingen vooral door bedrijven

27 maart 2017

Bedrijven zijn de belangrijkste motor achter de groei van de mobiele bestedingen in West-Europa. Dit blijkt uit onderzoek van de marktexperts van IDC. Vooral na dit jaar zullen de bestedingen uit deze sector gaan groeien.

Uit het onderzoek van de marktexperts blijkt dat in West-Europa in 2017 ongeveer 224,8 miljard dollar aan mobiele hardware, software en diensten wordt uitgegeven. Dit is een lichte groei van 0,1 procent ten opzichte van 2016. Tussen 2015 en 2020 groeit de omzet in deze sector jaarlijks met 0,4 procent naar 230,3 miljard dollar in 2020. De sterkste groei zal in de jaren 2019 en 2020 zijn. De helft, 50 procent, van de West-Europese bestedingen aan mobiele toepassingen en oplossingen bestaat uit mobiele connectiviteit. Hiervan nemen consumenten 73 procent voor hun rekening. Hardware heeft voor alle bestedingen een marktaandeel van 42 procent, vooral smartphones. Software neemt nu nog een klein deel van alle omzet voor haar rekening, maar dit segment gaat wel de komende jaren groeien. Dit komt vooral door meer uitgaven aan toepassingen voor grootzakelijke mobiele beheerstoepassingen en aan ontwikkelplatforms voor mobiele apps. De omzet uit hardware gaat echter dalen, naar verwacht tot 37 procent.

Bedrijven belangrijkste motor
Bedrijven zijn, aldus het onderzoek, het meest belangrijk voor de toename van de omzet van de mobiele bestedingen in onze regio. Lopen West-Europese bedrijven nu nog achter op het gebied van mobiele bestedingen, dit jaar komt er een keerpunt. Bedrijven moeten meer gaan investeren in mobiele oplossingen om innovatiever te zijn en flexibeler te kunnen reageren op marktveranderingen. Ook krijgen zij steeds meer te maken met regelgeving, zoals GDPR en het groeiend aantal cyberbedreigingen. De meeste marktgroei komt voor rekening van grote bedrijven, met een gemiddelde 7,4 groei in het aantal mobiele bestedingen. Dit segment is 37 procent van het totaal aantal bestedingen in 2020. De MKB-markt noteert een lagere groei van jaarlijks 1,7 procent in de periode 2015-2020.

Groei landen
Tot slot keken de onderzoekers in welke West-Europese landen de mobiele investeringen flink toenemen. De Top vijf landen, het Verenigd Koninkrijk, Italie, Frankrijk, Duitsland en Spanje, nemen 73 procent van het totaal voor hun rekening. Nederland en Italie zullen in 2017 de marktgroei leiden. Exclusief de omzet uit de consumentensector zullen Denemarken en het Verenigd Koninkrijk voorop lopen. Vooral in de sectoren lichte industrie, de zakelijke diensten en banken zullen de Europese uitgaven aan mobiele toepassingen stimuleren. In de 2015-2020 groeien vooral de overheden en nutsbedrijven met uitgaven. Consumentenbestedingen, vooral aan hardware, dalen in de periode 2015-2020.

Advertenties