Home > Branchenieuws, Breedband > Vodafone: 5G belangrijk voor Europa

Vodafone: 5G belangrijk voor Europa

24 maart 2017

De komst van 5G en aanverwante diensten is belangrijk voor de economische en sociale ontwikkeling van Europa. Dit stellen onderzoekers van Vodafone Group in een recent onderzoek.

 

Uit het onderzoek Creating a gigabit society an marktsonderzoekers Arthur D. Little in opdracht van de Vodafone Group blijkt dat de komst van 5G en aanverwante diensten de toekomst van Europa sterk zal gaan beïnvloeden. Diverse sectoren, van de automotive tot de gezondheidszorg, gaan profijt hebben van de komende mobiele technologie.


Werk aan de winkel
De komst van 5G betekent dat er nog wel veel werk aan de winkel is in Europa blijvend in netwerken moet worden geïnvesteerd. De onderzoekers stellen dat de huidige mobiele netwerken aan de upgrade naar 5G kunnen bijdragen en, op de langere termijn, naast de 5G-netwerken kunnen blijven bestaan. Beleidsmakers moeten wel openstaan voor verdere investeringen, anders dreigt heel Europa, zowel consumenten als bedrijven en de maatschappij in haar geheel, de boot te missen. Innovatie bij permissie moet daarom worden vermeden en spectrum policies moeten worden geharmoniseerd. Daarnaast hangen investeringen in 5G en innovatie in diensten sterk af in politieke en financiële incentives. Ook is meer investering nodig in glasvezel, volgens de onderzoekers de absolute basis voor 5G. Zonder glasvezel zal de mobiele technologie nooit de snelheid, betrouwbaarheid en lage latency kunnen bieden voor de komende groeiende hoeveelheid dataverkeer.

Aanbevelingen
Het rapport van Vodafone Group komt daarom met aanbevelingen hoe beleidsmakers in Europa het succes van een digitale samenleving kunnen stimuleren en algemeen bestaande regelgeving dusdanig kunnen aanpassen dat investeringen in voortdurende netwerk innovaties worden aangemoedigd. Tot slot gaat het rapport ook in op IoT-initiatieven in Europa. Hieruit blijkt dat de onderzoekers vinden dat door groeiende investeringen in het Internet of Things (IoT) Nederland samen met Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk gidslanden zijn voor initiatieven op het gebied van het IoT.

Advertenties
Categorieën:Branchenieuws, Breedband