Omzet uit VoIP en IMS vooral door VoLTE-uitrol en virtualisatie

22 maart 2017

De mondiale omzet uit VoIP en IMS in 2016 was vooral het gevolg van de gestage uitbreiding van VoLTE in het mobiele segment en verdergaande virtualisatie van vaste netwerken. Dit constateren de marktonderzoekers van IHS Markit in een recent rapport.

 

In het rapport van de marktonderzoekers komt naar voren dat de mondiale omzet uit VoIP en IMS in het vierde en laatste kwartaal van 2016 licht is toegenomen, met 1 procent, naar een totaal van 1,5 miljard dollar. De groei kwam voornamelijk voor rekening van uitgaven door operators aan VoLTE en het implementeren van upgrades van softswitches/gateways in de regio’s Noord-Amerika, de Caribische regio en Latijns-Amerika. Ook de EMEA-regio droeg nog in lichte mate bij, vooral met VoLTE-implementaties en netwerkverbeteringen. De regio Noord-Amerika was leidend in het segment, gevolgd door Azië. In deze laatste regio noteerde de markt voor VoIP en IMS wel een vertraging, aldus de onderzoekers.

Technologieën
De meeste groei in het segment zit, volgens het onderzoek, nog steeds in VoLTE en Class 5-netwerktransitieprojecten. Voor vaste netwerken wordt geconstateerd dat vooral voor softswitches en trunk media gateways veel projecten onder weg zijn. Bij vaste netwerken geldt tevens dat virtualisatie, zoals met NFV, echt zijn intrede doet. In heel 2016 maakten virtual network functions (VNF) 46 procent uit van alle media resource function (MRF)-verkopen, 25 procent van alle call session function (CSCF)-v en home subscriber server (HSS)-verkopen. Ook waren virtualisatietoepassingen verantwoordelijk voor 33 procent van alle voice application server-verkopen en 4 procent van alle session border controller (SBC)-verkopen. Het marktaandeel van virtuele toepassingen gaat alleen nog maar toenemen, aldus de experts van IHS Markit. Dit omdat operators steeds meer hun netwerken migreren naar NFV. Voor VoLTE geldt dat ook hier de uitrol gestaag toeneemt. In februari 2017 zijn er al 100 operators wereldwijd die VoLTE aanbieden. In januari 2016 waren dit er nog 48.

Toekomstige ontwikkelingen
De onderzoekers kijken in hun rapport ook nog verder naar voren. Tegen 2021 verwachten zij dat de mondiale VoIP- IMS-markt een omvang heeft van 4,8 miljard dollar. Tussen 2016 en 2021 komt dat neer op een jaarlijkse groei van 2 procent. Nieuwe uitrol van VoLTE-netwerken zal gaan afnemen en de totale uitgaven zullen vervallen in een kalm patroon. Ook zal de groei worden beperkt door pricing vanwege toenemende concurrentie en grote deals die worden afgesloten.

Advertenties